Arşiv Avlaremoz Ajanda Haberler

15 Kasım 2003 15. Kez Anılıyor

2003 senesinde Neve Şalom ve Şişli Beth İsrael Sinagoglarına eş zamanlı olarak düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenler 28 Ekim 2018 Pazar günü anılacak.

Son 6 senedir “Buradayız” mottosuyla gerçekleştirilen anma törenini hatırlamak ve unutturmamak adına dağıtılan bileklikler bu sene gri renkte.

Yoel Kohen Ülçer Fonu tarafından hazırlanan bilekliklerin üzerinde “15 Buradayım ט״ו” yazıyor.

15 Kasım 2003’te ne olmuştu?

15 Kasım 2003 sabah saatlerinde İstanbul’da arka arkaya iki intihar saldırısı meydana geldi. İlk patlama Şişli Beth İsrael Sinagogunda, ikinci patlama ise birkaç dakika sonra Neve Şalom Sinagogu’nun  önünde meydana geldi. Patlamalar sonucunda çoğunluğu o anda tesadüfen sokakta bulunanlardan 28 kişi yaşamını kaybetti, 669 kişi yaralandı. Şişli’deki Beth İsrael Sinagogu’ndaki patlama 55 binanın hasar görmesine, 21 otomobilin tahrip olmasına yol açtı. Beyoğlu’nda bulunan Neve Şalom Sinagogu’ndaki patlamada ise 20 binada çok ciddi hasar meydana geldi; 30 otomobil zarar gördü. Patlamanın olduğu yerde üç metre çapında, iki metre derinliğinde bir çukur oluştu. El Kaide örgütü, sinagog saldırılarından iki gün sonra Londra’da yayımlanan bir gazeteye gönderdiği e-mail ile saldırıları üstlendi ve başka saldırıların yapılacağını ima etti.

Saldırıda Hayatını Kaybedenler