Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Malezya Başbakanı: Yahudiler kanca burunlu, Ortadoğu’da Sorunların Sorumlusu

Kaynak: Haaretz, Guardian

Çeviri: Nesi Altaras, Selin Toledo

Malezya başbakanı Yahudileri ‘kanca burunlu’ olarak tarif ederek ve Ortadoğu’daki sorunları yaratmakla suçlayarak kendisine yönelik antisemitizm suçlamalarını yeniden ateşledi.

Mayıs ayında ikinci kez başbakan olarak 93 yaşında dünyanın en yaşlı hükumet başkanı olan Mahathir Mohamed, Filistin topraklarında insani krize yol açmakla suçladığı Yahudilere karşı saldırılarından dolayı onlarca yıldır antisemitizmle suçlandı.

Salı günü konuşan Malezya Başbakanı Mahathir Mohamed Yahudileri “kanca burunlu” olarak betimledikten sonra Ortadoğu’da karışıklık yaratmakla suçladı.

BBC’nin Hard Talk programında Mahathir “Açık konuşursak Ortadoğu’da problemler hep İsrail’in kurulmasıyla başladı. Hakikat bu. Ama tabi bunu söyleyemem” dedi.

İsraillileri “özel” olarak adlandıran Mahathir Holokost’ta öldürülen altı milyon Yahudi sayısına dört milyon olduğunu söyleyerek tarihi verilere karşı çıktı.

Malay İkilemi kitabındaki Yahudi tasviri hakkında sorulduğunda “Kanca burunlular. Birçok insan Malayları koca burunlu olarak tasvir etti. Biz karşı çıkmadık, bunun için savaş açmadık.” dedi.

Birleşik Devletler merkezli nefret suçu ve antisemitizm karşıtı örgüt Anti-Defamation League (İftira ve İnkarla Mücadele Derneği) bu olayın ardından bir açıklama yapmadı ancak Mayıs ayında Twitter üzerinden Mahathir’in “yıllardır süren antisemit komplo teorilerine desteğini” eleştirmişti. ADL “Dünya herhangi bir liderden böyle bir şey kabul edemez” demişti.

Geçen hafta New York’ta BM Genel Kurulu’na konuşan Mahathir dünyanın uluslararası yasaları kırdığı ve Filistinlilere karşı terrörizm yaptığı için “İsrail’i ödüllendirdiğini” iddia etmişti.

1 comment on “Malezya Başbakanı: Yahudiler kanca burunlu, Ortadoğu’da Sorunların Sorumlusu

  1. […] de geçtiğimiz yıl İngiliz televizyonunda ve Oxford’da verdiği bir konuşmada tekrar etmişti: Yahudilerin kanca burunlu ve doğuştan parayla ilişkili olduklarını söylemiş, […]

Comments are closed.