Arşiv Göze Çarpanlar

94 yaşındaki Charles Aznavour’un ölümü: “Beni ilk kabul eden Yahudiler oldu.”

Kaynak: Le Monde Juif, Eric Hazan

Çeviri: Tulu Altıntaş

Ünlü Ermeni asıllı Fransız şarkıcının Pazartesi günü 94 yaşında vefat ettiğini basın mensupları açıkladı.

Sanatçı, Nisan ortasında, kariyerinin ilk başlarında kendisini sanatçı olarak kabul eden ilk bireyler oldukları için Yahudilere teşekkür etmişti.

Nice Matin gazetesine verdiği röportajda, şöyle belirtti: “94 yaşıma basacağım ve bu benim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Önemli olan, daha ne kadar yaşayacağını bilmek. Sanıyorum ki, daha da yaşlanıncaya kadar yaşarım. Sık sık, ilk müşterilerim olan ve beni ilk kabul eden Yahudileri hoşnut etmek için, Musa’nın yaşı olan 120 yaşına kadar yaşayacağımı söylerim. Zira beni ilk onlar kabul etti. İstisnasız. İkinci müşterim ise, Marsilya’dır.

Ermeni asıllı Fransız şarkıcı, 2017 yılında İsrailli başkan Reuven Rivlin’in ellerinden İkinci Dünya Savaşı sırasında ailesinin Yahudi ve Ermenilere yardımını kutlayan Raoul Wallenberg madalyasını almıştı.

Sanatçı, Alman işgali sırasında ebeveynleri Knar ve Mischa Aznavour ve kız kardeşi Aida ile Paris’te yaşıyordu. Ermeni aile, Yahudi ve Ermenileri sığınabilirsinler diye bu işgal döneminde evlerinde ağırladı.

Direnişçi Missak Manouchian’ın çok yakını olan Aznavour ailesi, böylelikle hayatları tehlikede olan Yahudileri kurtarmak için “Kırmızı Afiş” grubuyla işbirliği yapmıştı. Bu bilgiler Raoul Wallenberg Vakfı’na profesör Yair Auron tarafından iletilmişti.