Arşiv Göze Çarpanlar

Direniş savaşçısı Arsen Çakaryan 101 yaşında vefat etti

Nazilere karşı Fransız Direnişinde yer alan Ermeni, Yahudi, Polonyalı, İspanyol, İtalyan mültecilerin oluşturduğu grubun son üyesi, 1916’da Sapanca’da doğan Arsen Çakaryan 101 yaşında vefat etti.  Mülteci örgütü, Nazilere karşı sayısız bombalama ve pusu gerçekleştirmişti. 22 yoldaşının Alman işgal güçleri tarafından 1944 yılında infaz edilmesinden kurtulmuştu.

1958 yılında Fransız vatandaşı olan, aldığı sayısız madalyanın yanı sıra 2012 yılında Fransa’nın en üst düzey onur nişanı olan Legion D’Honneur’a layık görülmüştü.

Çakaryan, Nazi işgali sırasında Yahudiler ve diğer mülteci savaşçılarla birlikte, işgalcilere karşı savaşmıştı. Bu grup, Şubat 1944’te infaz edilen Misak Manuşyan’ın liderliğinde faaliyet gösteriyordu.

İşbirlikçi Vichy rejimi, bu grup hakkındaki meşhur “kızıl posterle”, direnişçileri yabancı suç çetesi olarak tanıtmak istemişti.

Çakaryan, Bordeaux’ya kaçmayı başarabildi ve Fransa özgürleşene kadar direnişin içinde yer aldı.

Hayatının sonraki döneminde Çakaryan, Birinci Dünya Savaşında gerçekleşen Ermeni Soykırımı’nı dünyaya tanıtabilmek için kampanyalar gerçekleştirmekteydi.

(BBC’nin haberinden derlenmiştir.)