Arşiv

Sinagog saldırısı hakkında iddianame hazırlandı

Gazete Duvar, hazırlamış olduğu özel haberde Neve Şalom Sinagogu’na yönelik saldırıya ilişkin İnsan Hakları Derneği’nin gerçekleştirdiği suç duyurusu üzerine savcılığın bir yıl sonra iddianame hazırladığını belirtti.

Alperen Ocakları’nın bir yıl önce Kudüs’te Mescid-i Aksa gerilimi üzeriden gerçekleştirdiği antisemit saldırının ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyeleri suç duruyusunda bulunmuştu. Çağlayan’da Adalet Sarayı’nın önünde İHD’nin suç duyurusu yapmadan önce gerçekleştirdiği basın açıklamasına Avlaremoz platformundan üyeler de katılmış ve duruma ilişkin açıklama yapılmıştı.

Saldırganlar sinagoga taş ve tekmelerle saldırırken Türkiye’de yaşayan Yahudilere yönelik tehditkar ifadeler kullanılmıştı.

İHD’nin suç duyurusu sonucunda dava konusu olan olay hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Sarıdere iddianame hazırladı ve iddianame Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

20 Temmuz 2017’de gerçekleşen saldırıya ilişkin suç duyurusunda davacı müşteki olarak Neve Şalom Seferad Sinagogları Vakfı ile Türkiye Hahambaşılığı Vakfı yer alırken İHD’den İHD’den Ayşe Günaysu, Eren Keskin, Gülistan Yarkın, Işıl Su Erdoğan, Jiyan Kaya, Meral Çıldır ve Nurten Dayanan da müşteki olarak davaya müdahil oldu.

Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican öncülüğünde sinagog önünde toplanan grup antisemit ve tehditkar sloganlar atarken Mican yaptığı konuşmada, “Nasıl orada bizim ibadet özgürlüğümüzü engelliyorsanız, biz de burada sizin ibadet özgürlüğünüzü engelleriz. Nasıl bugün burada durduysak yarın da gelir dururuz. Buradan içeri giremezsiniz, bunu mu istiyorsunuz?” ifadelerini kullandı. Cumhuriyet Savcısı Celal Sarıdere, hazırladığı iddianamede ayrıca grubun “Bir gece ansızın gelebiliriz” diye bağırdığına da değindi.

Mican’ın iddianamede saldırıyı gerçekleştirenleri tanımadığı ifadelerinin bulunduğu belirtilirken amaçlarının İsrail’in Kudüs politikasını protesto etmek olduğu belirtildi.

İddianame’nin sonuç bölümünde yer alan tespitler ise şu şekilde:

“Şüphelinin öncülüğünü yaptığı grup ile sinagogun önünde yapılan basın açıklamasına müteakip sinagogun kapısına ve duvarlarına saldırıldığı, taş ve tekme atmak suretiyle zarar verildiği, toplu olarak dini ibadet ve ayin yapılmasının cebir ve şiddet kullanarak engellendiği, basın açıklaması ve yürüyüş ile halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla alenen tehditte bulunulduğu, ayrıca halkın farklı özelliklere sahip kesimlerinin kin ve düşmanlığa alenen tahrik edildiği sonucuna varılmıştır.

Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamından şüphelinin açıklamaları ile halk arasında korku ve paniğe neden olduğu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği, ibadethaneye zarar verilmesini ve inanç ve düşünce kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme suçlarına faili meçhul şüphelileri azmettirdiği anlaşıldığından, yargılamanın mahkemenizce yapılarak,  TCK 213/1, 115/1, 216/1, 153/1, 38, 53, 58. maddeleri uyarınca  cezalandırılmasına karar verilmesi, kamu adına iddia ve talep olunur…”