Arşiv Haberler

Mexico City’de İlk Kadın Belediye Başkanı Seçildi – Hem de Yahudi

Seçim sonrası anketlere göre bilim insanı ve yeni Başkan Obrador’un Morena partisinin üyesi Claudia Sheinbaum oyların yüzde 48’ini kazandı.

Kaynak: Haaretz

Çeviri: Nesi Altaras

Meksika’nın Pazar günkü seçimlerinde başkanlıkta solcu Obrador’un ve başkente ilk kadın belediye başkanının seçilmesiyle devrim yaşandı.

Seçim sonrası anketlere göre bilim insanı ve yeni Başkan Obrador’un Morena partisinin üyesi Claudia Sheinbaum oyların yüzde 48’ini kazandı.

Bir diğer ilk, 7 belediye adayından 5’inin kadın olmasıydı.

Sheinbaum 1962’de Yahudi bir aileye doğdu ve mühendislik eğitimi aldı. Yolsuzluk ve şehir içi suçların çok konuşulduğu kampanyasında kalabalıklara “Cılız bir bilim insanına benzediğimden suçlara karşı savaşmayacağımı sanmayın” diye söz verdi.

Haber ajansı AFP’ye göre Sheinbaum iktidardaki sistem partisi PRD’den ayrılıp yeni Başkan Andres Manuel Lopez Obrador’un (AMLO) kurduğu sol harekete katılan ilk kişiydi.

Yükselişi hızlı oldu ancak engelsiz değildi. Seçim bölgesinde Eylül’de şiddetli bir deprem oldu. Çöken bir okulda 19 çocuk ve 7 yetişkin hayatlarını kaybetti. Sonradan okul binasının kaçak ve güvensizce büyütüldüğü öğrenildi.

Hayatını kaybedenlerin yakınları Sheinbaum’un araştırılmasını talep etti. Mesuliyet kabul etmeyen Sheinbaum rakiplerini bu olayı siyasi sebeplerle kullanmakla suçladı.

 

1 comment on “Mexico City’de İlk Kadın Belediye Başkanı Seçildi – Hem de Yahudi

  1. […] Başkan Obrador (bilinen lakabıyla AMLO) ile aynı partiden Mexico City belediye başkanlığına seçilen Claudia Sheinbaum göreve başladı. Uluslararası ve (Avlaremoz dahil olmak üzere) Yahudi medyada […]

Comments are closed.