Arşiv Göze Çarpanlar

“Tüm acılar, adaletsizlik ve sessizlik için af diliyorum”

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Almanya’nın, eşcinsellere karşı Nazizm yasalarını devralmasından ötürü LGBTİ toplumundan özür diledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier 2008 yılında açılan anıtın önünde

Kaynak: Kaos GL

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Nazi döneminin ardından kurulan Federal Alman Cumhuriyeti’nde de eşcinsellere yönelik ayrımcılığın devam etmesi nedeniyle LGBTİ toplumundan özür diledi.

3 Haziran Pazar günü, 1933-1945 arasında iktidarda olan Naziler’in öldürdüğü eşcinseller anısına adanmış olan anıtın açılışının 10. yılı etkinliğinde konuşan Steinmeier, Nazi döneminde hapse atılan, toplama kamplarına gönderilen ya da öldürülen yaklaşık 50 bin LGBTİ’yi andı.

“Tüm acılar, adaletsizlik ve sessizlik için…”

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, konuşmasına Nazi döneminin ardından bölünen Almanya’nın her iki bölgesinde de eşcinsellere yönelik ayrımcı uygulamaların devlet tarafından sürdürüldüğünü hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm acılar, adaletsizlik ve sessizlik için bugün af diliyorum.”

Eşcinselliği yasaklayan Fıkra 175 1994’e kadar yürürlükte kaldı

Almanya’da 1969 yılına dek eşcinsel ilişkiyi yasaklayan Alman Ceza Yasası’nın 175. Fıkrası yürürlükte kaldı. Nazi’lerin iktidarda olduğu 1933-1945 yıllarında bu yasa genişletildi ve binlerce eşcinselin toplama kamplarına gönderilmesine yol açtı. Yasanın kapsamı 1969 yılından itibaren daraltıldı, eşcinsellik Batı Almanya’da 1969 yılında, Doğu’da ise 1968’de suç olmaktan çıkartıldı ancak Fıkra 175’in resmen kaldırılması 1994 yılını buldu.

Almanya, 30 Haziran 2017’de “herkese evlilik” yasasını onaylayarak Avrupa’da eşit evlilik hakkını tanıyan 15. ülke olmuştu.