Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

Anne Frank’ın günlüğünün yayınlanmamış iki sayfası ortaya çıktı

Kaynak: BirGün

Holokost kurbanlarından Anne Frank’ın Nazi işgali sırasında Amsterdam’da tuttuğu dünyaca ünlü günlüğün, bugüne kadar bilinmeyen iki sayfası ortaya çıktı. Günlüğü inceleyen Hollandalı uzmanlar kahverengi yapışkan kağıtla kapatılan 78. ve 79. sayfaların sırrını çözdü. Anne Frank’ın bu iki sayfada cinsel eğitim ve cinsel içerikli fıkraları kaleme aldığı tespit edildi.

Anne Frank Vakfı Direktörü Ronald Leopold, yazarın günlüğü tuttuğu sırada henüz bir kız çocuğu olduğuna dikkat çekti:

“Anne Frank birçok hassas, cinsel konu hakkında yazdı. Fakat daha çok 13 yaşında bir kız çozuğu olarak. Bu açıdan baktığımızda, bugün ortaya çıkan metinler, diğer metinlerden çok farklı değil. Aslına bakarsanız günlüğün yayınlanan bazı kısımları bugün ortaya çıkanlardan daha açık sözlü.”

28 Eylül 1942 tarihli 78. sayfada Anne Frank’ın, “Bu sayfayı ayıp fıkralar yazmak için kullanacağım” ifadeleri görülüyor. Yeni sayfaların 2019’da yayınlanması bekleniyor.

Bergen – Belsen toplama kampında 1945’te henüz 15-16 yaşlarında hayatını kaybeden Anne Frank’ın günlüğü ilk kez 1947’de, ailenin hayatta kalan tek ferdi olan baba Otto Frank tarafından yayınlandı. “Arkadaki Ev” adıyla yayınlanan günlük 70’den fazla dile çevrildi, birçok kez sinema ve tiyatroya uyarlandı.