80 yasa 80 tabela

80 Yasa 80 Tabela

Fotoğraf: nybooks.com

85 yıl önce Naziler iktidara geldiklerinde, seçimler öncesinde yaptıkları ırkçı, antisemit propagandayı eyleme dönüştürmeye başladılar.

Yahudiler ile ilgili çıkardıkları yasalar, Yahudilerin hayatlarını gittikçe daha zor bir hale getiriyordu. Yahudileri önce sivil ölüme mahkum edecek olan yasalar belli aralıklarla Nazi iktidarı tarafından onaylanarak yürürlüğe giriyordu. Yasalar Yahudiler’i sivil ölüme mahkum ederken “nihai çözüme”, 6 milyonun üzerinde Yahudi’nin katledilmesine giden yol yasalarla döşeniyordu. Düzenlenen yasalar Yahudileri insandışılaştırmaya hizmet ederken belki de toplumun küçük adımlarla 6 milyondan fazla Yahudi’nin toplamda ise 11 milyondan fazla insanın öldürülmesiyle sonuçlanan büyük bir katliama sessiz kalmasının ortamı hazırlanıyordu. Yahudiler yasalarla birlikte toplumdan soyutlanıyor, dışlanıyor ve yalnızlaştırılıyordu.

Avlaremoz olarak biz de Nazi iktidarı tarafından hazırlanmış 80 tane kanunu 80 gün boyunca sizlerle paylaşarak, Holokost sırasında katledilmiş olan Yahudilerin düzenlenen yasalarla nasıl bir cenderede kaldıklarını, katliamın ne kadar sistematik ve “yasal” olduğunun algılanmasını sağlayacağını ümit etmekteyiz.

Fotoğraf: nybooks.com

Yasaları yayımlarken, Berlin Schöneberg’teki Bayerische (Bavyera) bölgesinde yer alan, insanların tarihlerini unutmaması ve geçmişleriyle yüzleşmesini amaçlayan açık bir serginin görsellerini kullanacağız. Renata Stih ve Frieder Schnock tarafından hazırlanan “Hatırlama Yerleri” ismini taşıyan sergi bölgenin sokaklarına yayılmış şekilde, bir tarafında yasanın yazdığı diğer tarafında ise yasa ile ilgili görselin bulunduğu 80 adet tabeladan oluşmakta. 31 Mart 1933’ten 16 Şubat 1945’e kadar geçen süreçteki yasaları adım adım takip etmenin Nazi iktidarı altında yaşamanın zorluklarını ve acısını bir kez daha gözler önüne sereceğini düşünüyoruz.

80 yasanın ilkine ulaşmak için buraya tıklayın.