Arşiv Haberler

Holokost kurtulanları Polonya Büyükelçiliği önünde eylem yaptı

Fotoğraf: forward.com

“Kendinizden utanmalısınız. Ben Auschwitz’den kurtuldum ve hala her gece orada yaşadıklarım yüzünden ağlıyorum.”

“Hiçbir kanun, tarihi silemez!”, “Polonyalılar, neler yaptığınızı hatırlıyoruz.” Eylemciler tarafından taşınan pankartların üzerinde bunun gibi ibareler yer alıyordu.

Düzinelerce Holokost kurtulanı 8 Şubat 2018 Perşembe günü Tel Aviv’de bulunan Polonya Büyükelçiliği’nin önünde buluştular. Eylem Yad-Ezer La Haver isimli kurum tarafından düzenlendi. Eylemin sebebi, geçtiğimiz haftalarda Polonya Devleti’nin yürürlüğe soktuğu ve Polonya’nın Holokost’ta suç ortağı olduğunu iddia etmenin cezaya tabi olmasını öngören yasaydı.

Maariv muhabirlerine göre, 95 yaşındaki Shalom Steinberg “Kendinizden utanmalısınız. Ben Auschwitz’den kurtuldum ve hala her gece orada yaşadıklarım yüzünden ağlıyorum. Oradan geçtim. Benim gibi pek çok kişi kurtulamadı ve biz Nazilerin bizi Polonya topraklarında nasıl katlettiklerini asla unutmayacağız.” diyerek bağırdı.

Motke Lieber isimli bir başka Holokost kurtulanı, “Böyle bir kanun, Polonyalılar ve Almanlar bize yardım etmemişken nasıl geçmiş olabilir?” dedi.

80 yaşındaki Şaul Gorka Ynet’in haberine göre “Her Pesah bize karşı pogrom yaparlardı. Polonyalılar antisemitti ve Polonya kilisesinin emirlerine göre davranırlardı. Bu yasa gerçekten korkunç.” dedi.

80 yaşındaki Esti Lieber, “Tüm köyde bana yardım eden sadece bir aile hatırlıyorum. Diğerlerinin umurunda bile değildi.” dedi.

88 yaşındaki Judith Rosenzweig, “Polonyalılar biz tek sıra halinde, üzerimizde Alman ve Polonyalı askerlerin silahlarıyla yürüdüğümüz için her şeyi görebiliyorlardı. Eğer birimiz sıradan çıksaydık, onu öldürürlerdi. Polonyalılar orada sadece beklemede durdular, hiç bir şey yapmadılar, sadece sıralara baktılar. Biz Ekim’in soğuğunda, kıyafetsiz veya yırtık kıyafetlerleydik, ve biz öyle yürürken, bize sadece baktılar. Kimse karşı çıkmadı, kimse yardım etmedi.”

Haberlere göre, birkaç Holokost kurtulanı, Polonyalılar sebebiyle çektikleri sıkıntıları ve hikayelerini Büyükelçilik binası önünde anlattılar. Eylemciler ayrıca bir diplomatın aracını da çevrelediler.

Geçtiğimiz hafta, ilgili kanunun parlamentodan geçişini müteakip saatlerde bir grup Polonya doğumlu Holokost kurtulanları Başbakan Mateusz Morawiecki’yi protesto etmek amaçlı bir mektup gönderdiler. Mektupta, “Görgü tanığı olarak, Nazilerle iş birliği içerisinde olan Polonyalılar olduğunu söylüyoruz. Hatta daha kötüsü, savaş bitip Yahudiler yaşadıkları ve saklandıkları yerlere geri döndüklerinde, onları katledenler Polonyalılardı.” Mektupta ayrıca Polonyalıların sorumluluk alması, söz konusu kanunun derhal iptal edilmesi ve hala hayattayken birkaç Holokost kurtulanına tazminat ödemeleri gerektiği de belirtiliyor.

Eylemciler Büyükelçiliğin karşısında stand açarak, Polonya’nın söz konusu kanunu geri çekmesi için imza toplaması planlanıyor.

Uluslararası Yaşam Yürüyüşü (March of the Living) senelik yürüyüşlerini Polonya’da gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti. Yaşam yürüyüşü Polonya’nın Krakow kentinde bulunan Auschwitz-Birkenau kampları arasında düzenleniyor. Yeruşalayim (Kudüs) vali yardımcısı Yael Antebi ve Ukrayna’lı rabi Moshe Azman bu olaydan sonra Yaşam Yürüyüşü için öğrencilerin Polonya’ya yollanmamasını ve kendi ülkelerinde bu yürüyüşü gerçekleştirebileceklerini belirtmişlerdi.