Afedersin Antisemit Arşiv

“İşsiz Ordusu Artsın Yine Bir Hitler Gelir Başımıza” – Serdar Korucu

Günter Wallraff’ın “En Alttakiler” kitabında Türk işçi Ali’nin yaşadıkları üzerinden karşı karşıya kaldığı antisemitizm tüm çalışma boyunca hissediliyor. Ali’ye Nazi Almanyası’nı övenler sadece Alman meslektaşları değil işvereni de oluyordu. 

Günter Wallraff, kitabı için büründüğü Türk işçi Ali Levent kimliği ile İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan bir iş buluyordu. Kurum taşeron sistemiyle çalışıyordu. Thyssen işletmelerinde işe giren Ali Levent, doğrudan bu kuruma bağlı değildi. İş ve İşçi Bulma Kurumu Türk işçi’yi Adler’e yönlendiriyor. Adler, Remmert’e satıyor, oradan da Thyssen’e. Wallraff bu sistem için kitabında “Birbirinin içinden çıkan tahtadan bebekler vardır ya, onlar gibi” diyordu.

Zaman geçtikçe çalışkanlığı ile iş sahibi Adler’in gözüne girmeyi başaran Ali, onunla yakın temasa geçiyor, sohbet ediyordu. Ve bu sohbetinde Adler, Ali’ye “Hitler diktatör olmasına diktatördü, ama” diyerek Nazi dönemini övüyordu. Ali ise Adler’e “Çok insan öldürmüş ama” diye karşı çıkınca Adler’den Hitler sempatisi ve antisemitizmin tüm kodlarını kullanarak ile yanıt veriyordu:

Adler: Çabucak her yere birden egemen olmaya kalktı. Kazandıklarıyla yetinmedi. Yahudilere yaptıklarına gelince, bu konuda herkesin düşüncesi aynıdır. Kimse sevmez zaten bu Yahudileri… Bugün unutuluyor tabii, ama Hitler herkese ekmek ve iş vermişti. O hükümetteyken tek işsiz kalmamıştı… Bugün işsizler ordusu şöyle bir, iki milyon daha artsın, yine bir Hitler gelir başımıza. Bundan emin olabilirsin. Sen o zaman gör buradaki siyasal karmaşayı, çatışmaları falan.
Ali: O zaman sıra bizde demektir. Yahudilerin yerine.
Adler (gülüyor): Korkma canım, sizi de hemen gaz fırınlarına atacak değiliz. Sanmam, öyle olsun. Çalıştırmak için ihtiyacımız var size. Yahudi konusu binlerce yıldır kökleşmiş. Baksana, Yahudiler hep ticaretle uğraşmışlar, hep başkalarını çalıştırıp onların sırtından geçinmişler. Ellerinden ucuza kapıp pahalıya satmışlar. Yahudilerin huyu böyledir. Soyları tembeldir bunların. Kendileri çalışmasın, başka milletlerin sırtından vurgunlarını vursunlar. Onun için kimse sevmez Yahudileri. Ne Almanlar, ne Amerikalılar, ne Ruslar ne de Polonyalılar. Türklerin durumu başka. Sen de pekala biliyorsun, istediniz mi en zor işlerde bile çalışıyorsunuz. O yüzden, öyle şeyleri çıkar aklından. Ama bazı yasalar çıkarılabilir tabii, bütün yabancılar bir yıl içinde Almanya’yı terk etsin diye. İşsizlerin sayısı bir milyon daha artarsa olabilir böyle şeyler.

Holokost’un üzerinden 40 yıl geçtikten sonra yayınlanan “En Alttakiler”, bu ve benzeri diyalogları nedeniyle 80’lerde Alman toplumunda büyük yankı uyandırmış, sunduğu çarpıcı veriler tartışma yaratmıştı.

BİRİNCİ BÖLÜM: 80’LERİN ALMANYA’SINDAN BİR DUVAR YAZISI: “EN İYİ ALMAN ADOLF HİTLER’Dİ”

İKİNCİ BÖLÜM: İKİ ALMAN İŞÇİDEN TÜRK İŞÇİ ALİ’YE HİTLER ÖVGÜSÜ 

2 comments on ““İşsiz Ordusu Artsın Yine Bir Hitler Gelir Başımıza” – Serdar Korucu

  1. […] ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: “İŞSİZ ORDUSU ARTSIN YİNE BİR HİTLER GELİR BAŞIMIZA” […]

  2. […] ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: “İŞSİZ ORDUSU ARTSIN YİNE BİR HİTLER GELİR BAŞIMIZA” […]

Comments are closed.