Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

İspanya Büyükelçisi: Bu Sergi ile Hayatını Riske Atan Diplomatları Andık

Kaynak: bianet

Yazar: Pınar Tarcan

Holokosttan kaçan Yahudi toplumuna yardım eden diplomatlar İspanya Büyükelçiliği ve Türk Musevileri Müzesi işbirliğiyle açılan “Görevden Öte” sergisiyle anıldı. İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Peydro, sergi izlenimlerini bianet’e anlattı.

Avrupa’daki Yahudi soykırımı sırasında görevde bulunan bir grup İspanya Dışişleri Bakanlığı mensubu ve diplomatın insani tepkisini anmak için İspanya Büyükelçiliği ve 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi işbirliği ile açılan “Görevin Ötesinde” sergisi İspanyol diplomatların katılımıyla açıldı.

Sergi için İstanbul’a gelen İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro, sergiyle ilgili bianet’e konuştu. Büyükelçi, “Bu sergi, çok çok zor bir dönemde, hem holokost öncesi hem de sırasında Yahudiler’i kurtarmak için hayatlarını riske atan İspanyol diplomatları anmamıza aracı oldu.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Rafael Mendivil Peydro ve Türk Musevileri Müzesi Müdürü Nisya İşman Allovi.

“8 bin Yahudi’nin hayatını kurtardılar”

“Bu cesur diplomatlar yaklaşık 8 bin Yahudi’nin hayatını kurtardı. Aynı zamanda aynı çabayı gösteren dönemin Türkiyeli diplomatlarını da anmalıyız.

Türkiye’deki Yahudi topluluğu ile ilişkilerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Büyükelçi Rafael Mendivil Peydro, “Burada onların evindeyiz. Müzenin desteği olmasa böyle bir sergiyi organize edemezdik. Özellikle bu gibi faaliyetlerde dirsek teması halindeyiz” dedi.

Holokosttan kaçan Yahudilerin yolculukları sırasında çekilen fotoğraflar da sergide yer alıyor.

“Türkiye’de yaşayan herkese iyi bir yıl dilerim”

İspanya Büyükelçiliği’nin İstanbul ve Ankara’da kültürel faaliyetlere katkıda bulunmaya önem verdiğini söyleyen Büyükelçi, “Sadece büyükelçilik değil Cervantes Enstitüsü bağlantısıyla da etkinlikler düzenliyoruz” dedi.

Peydro, Türkiye için yeni yıl mesajında ise şunları söyledi: “Yılın bu ilk haftasında Türkiye’de yaşayan herkese her şeyin en iyisini dilerim. Aynı zamanda 2018’de İspanya-Türkiye ilişkilerinin de daha iyi olmasını diliyorum.”

“Çıkarsız korunmasalar ölümle karşılaşmış olacaklardı”

Serginin Kuratörü José Antonio Lisbona, “Avrupa’daki Yahudi soykırımı sırasında görevde bulunan bir grup İspanya Dışişleri Bakanlığı mensubu ve diplomatın insani tepkisi ve insan haysiyetine saygısı, binlerce yahudiyi tehcirden ve imha edilmekten kurtarmıştır” derken, “Sözkonusu Yahudiler, bu bir grup insan tarafından tarafsızca, hiçbir çıkar gütmeden korunmasalar, kaçınılmaz olarak ölümle karşılaşmış olacaklardı” ifadelerini kullandı.

Dönemin fotoğrafları ve diplomatik belgelerinden oluşan sergi, 04-17 Ocak tarihleri arasında Beyoğlu’ndaki Neve Şalom Kültür Merkezin’de ziyaret edilebilir.

 

Pınar Tarcan

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü mezunu. Habertürk ve Vatan gazetelerinde muhabirlik ve politika editörlüğü yaptı.