Arşiv Makaleler

Nazi Almanyası’nın Arileştirilmiş Noel Kutlamaları – Melike Karaosmanoğlu

Naziler 1933 yılında iktidara gelir gelmez ırkçı ve antisemitik dünya görüşlerini gerek kamusal gerek özel alanda hayata geçirmeye başladılar. Hitler’e göre yozlaşmış Almanya’nın acilen arileştirilmesi ve gerçek kimliğini yeniden inşa etmesi şarttı. Nazi kriterlerince “değersiz” sayılan her şey şiddet yolluyla silinmeli ve yaratılan yeni uygarlık üstünlüğünü kanıtlamalıydı. Güneşin doğuşu, ışığa geri dönüş gibi pagan tasvirler yeni uygarlık için ideal semboller olurken dini düzenlemeler ve Noel kutlamaları Nazi tahribatından payına düşeni aldı.

Hitler’in ilk planı ulusal kilise yaratmaktı; fakat başarısızlığa uğradı. Bunun üzerine dini bayramları Nazi gelenekleriyle kurgulama fikri ortaya çıktı. Noel Nazi değerleri ile yeniden düzenlenecekti. Radyo programları ve gazeteler yeni Noel’i halka tanıtıyordu. Parti bu anlatımları ari ırka güzellemelerle doldurup antisemit bir propagandaya dönüştürdü. Uygulamalar kısa sürede etkisini gösterince halk yeni Noel’i benimsedi. Yeni Noel Hıristiyanlık öncesi pagan ritüelleri ve İskandinav referanslarıyla bezeli bir bayram olmalıydı ve İsa Peygamberin doğuşundan ziyade kış gün dönümü olduğu için kutlanmalıydı. (21 Aralık-Julfest) Noel baba figürü ise Nazilere göre zaten özgün değildi mitolojik İskandinav Tanrısı Odin’den esinlenmeydi.

Lakin Naziler Hıristiyan ögeleri tamamı ile yok edemeyeceklerini biliyorlardı. Noel duasına katılmak, Noel ağacı almak onu süslemek, Noel pazarından alışveriş yapmak, hediye almak gibi kemikleşmiş davranışları yıkmak da kolay değildi. Bu davranışları Yahudi karşıtlığına çevirmek için çalıştılar ve Yahudilerin dükkanlarından Noel alışverişi yapılmasını yasakladılar.

Diğer yandan Noel’e Nazi Parti’sini yüceltme ayini ekleyerek rejimin ideolojik yanını kutsal bir aktivite haline getirdiler. Parti “doğuş” teması olan ve Noel’i anlatan afişlere, posta kartlarına Nazi simgeleri yerleştirdi. Hitler “Alman Noeli” imzalı fotoğrafını kartpostal olarak bastırdı.

Partinin resmi gençlik örgütü olan Alman Kız Birliği “Nazi Noel” ruhunu dayanışma ile güçlendirmek için yoksullara dağıtmak üzere bağış toplamaya başladı. Çocukların söylediği Noel şarkılarının sözlerini militarist ve ırkçı imgelerle yeniden yazdılar. Hitler’in özlü sözleriyle dolu yeni yıl takvimleri bastırıp dağıttılar. Ünlü besteci Handel’in Messiah eserini yeniden yazmaya çalıştılar. Annelere kurabiyeleri swastika biçiminde yapmalarını tavsiye ettiler. Noel ağaçlarının tepesine konan yıldız Davut yıldızını çağrıştırdığı için yasaklanıp yerine parlayan güneş figürü ya da swastika konulması sıkı sıkıya tembihlendi.

Noel’in milli bir Nazi bayramı olduğunu ispatlamak için yapılan tüm bu çalışmaları sadece bazı Katolik din adamları ve bir grup Hıristiyan dindar kadın protesto etti. Kutlamalara katılmayanlar muhalif ve düşman ilan edildi.

Hitler, 1944-45 yılında Noel’in artık “ölen askerleri anma” günü olarak kutlanmasına karar verdi; fakat savaşı kaybetti.

 

Kaynakça:

Perry Joe, How the Nazis co-opted Christmas https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2015/12/24/how-the-nazis-co-opted-christmas/?utm_term=.2eb5eb4b5fa4

Hitler’s Christmas party: Rare photographs capture leading Nazis celebrating in 1941

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1341272/Hitlers-Christmas-party-Rare-photographs-capture-leading-Nazis-celebrating-1941.html

https://ro.pinterest.com/pin/124060164709608822/

http://3rdreichmilitaria.com/searchadvanced-submit.sc