Arşiv Haberler

Alman Demiryolları’nın Trenlerinden Birine Anne Frank Adını Vermesi Sosyal Medyayı Karıştırdı

Alman Demiryolları’nın Trenlerinden Birine Anne Frank Adını Vermesi Sosyal Medyayı Karıştırdı

Kaynak: JTA

Çeviren: Aykut Güler

Almanya’nın Devlet Demiryolları yeni yüksek hızlı ICE trenlerinin bazılarına aralarında Anne Frank’in de olduğu Alman tarihi açısından önemli kişilerin isimlerini veriyor. (Sebastian Kasten/Wikimedia Commons)

(JTA) – Almanya’nın milli demiryolu firmasının, yüksek hızlı trenlerinden birisine Holokost’ta tuttuğu günlüklerle tanınan ve bir Nazi kampında hayatını kaybeden Anne Frank’in adını vermesi sosyal medyadan büyük tepki aldı.

Müşterilerine önerilerini soran Deutsche Bahn, yeni trenlerinden bazılarına tanınan Almanların isimlerini verdi. Bunların arasında Naziler 1933’te iktidara geldiğinde ailesiyle Almanya’dan Amsterdam’a kaçan Anne Frank adındaki genç de var.

Frank ve ailesinin 1944 yılında Hollanda’dan Auschwitz’e bir tren aracılığıyla sınır dışı edilmesi de sitemkâr tweetlerin gündemindeydi.

“[Nazi dönemindeki] Reichsbahn’ın halefinin trenlerinden birine Anne Frank adı verilmesini rahatsız edici bulan tek kişi ben miyim?” diye soran bir Twitter kullanıcısının gönderisi Die Welt gazetesinde yayımlandı.

Üçüncü Reich’tan faydalanmış pek çok Alman şirketinin aksine Deutsche Bahn’ın zorla çalıştırdığı işçilere hiç tazminat ödemediği halde Anne Frank’in adının bir trene verilmesi tarihçi bir kullanıcının gönderdiği tweette mide bulandırıcı olarak nitelendirildi.

Nazi döneminin demiryolu firması olan Reichsbahn II. Dünya Savaşı’ndan sonra dağıldı ve 1994 yılında Batı ve Doğu Alman demiryollarının birleşmesiyle Deutsche Bahn kuruldu. Deutsche Bahn, Alman Kurumu Anlaşması’nın Tutsak İşçi Tazminat Programının mağdurlarına yardımcı oluyor.

Şansölye Angela Merkel’in partisinin kardeşi muhafazakâr Bavarya Hıristiyan Sosyal Birliği’nden milletvekili olan Iris Elberl, bu kararı “saygısızca” bulduğunu belirtti.

Deutsche Bahn basın sözcüsü Antje Neubauer, pek çok yolcunun Anne Frank’in adını önerdiğini söyledi. BILD gazetesine konuşan Neubauer, Frank’in “Farklı kültürlerin hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşamasını temsil ettiğini, ve bunun içinde bulunduğumuz zamanlarda her zamankinden daha önemli olduğunu” söyledi.

Deutsche Bahn, Eylül ayında müşterilerinden yeni ICE trenlerinden birisi için ünlü birinin adını önermelerini istedi. Bir ay içerisinde, 19.400’den fazla yanıt ve 2.500’den fazla değişik öneri gönderildi. Yeni trenlere verilecek isimleri jüri seçti.

Diğer trenlere de politika, endüstri ve bilim dünyalarından ünlü kişilerin isimleri verilecek. Bu kişiler arasında Almanya’nın savaş sonrası ilk şansölyesi olan Konrad Adenauer, otomotiv sektörünün öncülerinden Bertha Benz, Nazi döneminde Almanya’dan kaçan fizikçi Albert Einstein da var.