Arşiv Makaleler

2017 Nobel Ödülleri ve Kazananlar – Reneta Sibel Yolak

Sadece dünya nüfusunun % 0.19’unu oluşturan Yahudiler’in tüm Nobel kazananlarının da % 22.4’ünü oluşturduğunu biliyor muydunuz?

İsrail’in Rishon LeZion şehrinin Yahudi Nobel ödüllülerini onurlandırmaya adamış bir cadde olduğunu biliyor muydunuz? Tayelet Hatanei Pras Nobel (Nobel Laureates Bulvarı / Promenade) adı verilen cadde, her Nobel ödüllü için plakalı bir anıta sahiptir.

Çoğumuzun Bob Dylan ya da Elie Wiesel’den haberdar olmasına rağmen, “daha az bilinen” Yahudi Nobel Ödülü kazananların ki, bunlar fizik, edebiyat, kimya, tıp ve daha fazlasında Nobel ödülü kazananların adları pek bilinmez.

İstatistiklere göre 108 yıldan beri verilen Nobel ödüllerini alan her beş kişiden birinin Yahudi olduğunu gösteriyor. Yahudiler diğer azınlık ve etnik toplumlardan daha çok Nobel Ödülü’nü kazandı. 1901’de bilim, edebiyat ve barış dallarında verilmeye başlanan Nobel ödüllerinin belirli dallarda üstün başarı gösteren kişilere veriliyor. Geçen senelerde Nobel Kimya Ödülü’nü İsrail’deki Weizmann Enstitüsü’nden Ada Yonath’ın, İngiliz ve Amerikalı bilim adamlarıyla paylaşması var. İş arkadaşlarıyla birlikte hücrelerde bulunan ribozomun karmaşık yapısını ortaya koyan Yonath bu projeyle ödülü almaya hak kazanmıştı. Bu sene de altı Yahudi bilim adamı Nobel Ödülleri’ni kazandı. Fizyoloji, tıp ve fizik alanlarında ödüller de, Yahudiler’in Nobel ödülü kazananları dikkate değer bir geleneği devam ettiriyor. Yahudi bilim adamları, bu yıl önemli bir başarı geleneğini sürdürerek bir kez daha Nobel Ödülleri’nin alıcıları arasında yer aldılar.

2017 Nobel Tıp ödülü kazanan Yahudi bilim insanları

Bu yılki Yahudi Nobel Ödülü sahipleri arasında yerçekimi dalga keşfi için Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan Rainer Weiss ve ritim çalışmaları için ödülü kazanan Michael Rosbash yer alıyor. Rosbash, bir kantor (Yahudi cemaatlerinde ibadet sırasında edilen duaları şarkılarla söyleyen kişinin) ve Weiss’in oğlu (babası Yahudi olan) Berlin’de doğmuş ancak Manhattan’ın Yukarı Batı Yakasında büyümüş. Her iki ailesi de Nazi yönetiminden kaçmıştı. Profesör Rosbash ödülü birlikte çalıştığı Maine Üniversitesinden Prof. Jeffrey Hall ve Rockefellar Üniversitesi’nden Michael Young ile paylaştı. Ortak çalışan bilim adamları araştırmalarında günlük hayat ritmini kontrol eden geni izole etmek için meyve ağaçlarında yaşayan sinekleri kullandı.

Söz konusu gen insan vücudunun biyolojik saatini kumanda ediyor ve uyku, davranış, hormon seviyesi, vücut sıcaklığı gibi parametreleri belirliyor.

Rosbash 1974 yılında Brandeis Üniversitesi’ne katıldı. Rosbash’ın ailesi 1938 yılında Yahudiler’e yapılan baskılar sebebi ile Almanya’yı terk ederek ABD’ye göç etmişti. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young üçlüsü Fizyoloji ve Tıp vücudun doğal ritimleri işlerini takip Nobel Ödülü’nü kazandı. Genetikçi ve kronolojik bir biyolog olan 73 yaşındaki Rosbash, 1938’de Nazi Almanyasından kaçan Yahudi mültecilerin oğlu olarak dikkat çekiyor. Üstelik bu, Rosbash’ın aldığı ilk ödül de değil. Diğer isimler de Yahudi asıllı Amerikalı bilim adamları.

Öte taraftan, bu yılın Nobel Fizik Ödülü, yerçekimsel dalgaları gözlemleme alanında yaptıkları katkılar için ABD’li bilim insanları Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne’a verildi. Bu üç Yahudi bilim adamına Akademi tarafından 1i1 milyon Dolar’lık para ödülü de verildi..

2017 Fizik Nobel ödülü Kazanan Yahudi bilim insanları

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamada “Bu tamamen yeni ve farklı bir şey ve daha önce görülmemiş dünyaların kapılarını açıyor.” denildi.

Geçtiğimiz yıllarda ise; 178 Nobel ödülünün sahibi Yahudiler; Kimya dalında 30 ödül, toplam ödüllerin yüzde 20’si, ekonomi dalında 26 ödül, toplam ödüllerin yüzde 42’si, edebiyat dalında 13 ödül, toplam ödüllerin yüzde 12’si, barış alanında 9 ödül, toplam ödüllerin yüzde 9’u, fizik alanında 47 ödül, toplam ödüllerin yüzde 26’sı, tıp ve psikoloji alanında 53 ödül, toplam ödüllerin yüzde 28’ini kazanmıştı.

Dünyadaki bir çok buluşa da imza atan Yahudiler’i tükenmez kalem, ruj, atom bombası, WhatsApp, çocuk felci aşısı, kan grupları, atom yapısı, lazer, kalp pili, insülinler, vitaminler, uzaktan televizyon kumandası, genetik mühendisliği, Google-Youtube-Messenger, Facebook, cep telefonu, bilgisayar, Apple, Microsoft, otomotik sulama, böbrek dializ makinesi, röntgen, ultrason ve emar makineleri, kanser ilaçları, kan nakli, diş implantları gibi burada tamamını yazamadığımız buluşlara imza atmışlardır.

Reneta Sibel Yolak

Kaynak: http://jewishnews.timesofisrael.com/six-jewish-scientists-awarded-nobel-prizes/

1 comment on “2017 Nobel Ödülleri ve Kazananlar – Reneta Sibel Yolak

  1. […] Dünya teknoloji ihracatında Müslümanların payı binde 4’ten ibaret. Dünya petrol ihracatındaki payları ise yüzde 36’dır. Petrol gelirlerinin kabaca üçte birini silahlanmaya harcıyorlar. Kime karşı? Birbirlerine karşı.114 yıldır verilen Nobel bilim ödüllerini, biri Aziz Sancar hocamız olmak üzere üç Müslüman bilim adamı kazandı. Bu ödülü kazanan Yahudi sayısı 170’i aşkın. [Ayrıntılı bilgi için tıklayın.] […]

Comments are closed.