Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Elindeki kalaşnikof değil Nazi silahı çıkınca…

Moskova’ya dikilen ve tartışmalara sebep olan kalaşnikof isimli silahın mucidi Mikhail Kalashnikov’a ait heykel ‘silahın kalaşnikof değil, Nazi Almanyası’nın kullandığı bir silah olduğunun’ ortaya çıkması üzerine kaldırıldı.

Kaynak: Karınca

Rusya’nın başkenti Moskova’nın en yoğun caddelerinden birine kalaşnikof isimli silahı icat eden Mikhail Kalashnikov’un heykeli dikilmiş, halkın bir kısmı kutlama törenlerine katılırken bir kısmı ise heykelin dikilmesini protesto etmişti.

Fakat heykelin elindeki silahın kalaşnikof ismiyle bilinen AK-47 değil, Almanya’da İkinci Dünya Savaşı zamanında, yani Nazi Almanyası döneminde kullanılan bir silah olan Sturmgewehr 44 (StG 44) olduğu ortaya çıktı.
Heykeltaş özür diledi

Guardian’ın haberine göre bunun üzerine heykelin ilgili parçaları dün gece işçiler tarafından sökülürken, heykeltraş Salavat Shcherbakov hatayı düzelteceğini söyleyerek özür diledi.

Kalashnikov 1947’de kalaşnikofu icat ettiğinde, benzerlikler dolayısıyla Alman Hugo Schmeisser’ın ilgili silahını ‘kopya ettiği’ gerekçesiyle eleştirilmişti.

Kalaşnikofun yanlış yerleştirildiğinin anlaşılmasının ardından Rus bir yetkili “Her şeyde bir hayır var, böylece silahın kopya olmadığı, farkları olduğu ortaya çıktı” dedi.