Avlaremoz Ajanda Avlaremoz Dosya Kültür Sanat

Komşuluk Hakkı Üzerine Bir Sohbet

İyi Bir Komşu temalı 15. İstanbul Bienali’ne Avlaremoz yazarlarından avukat Rita Ender Komşuluk Hakkı adlı sohbeti ile katılıyor.

5 Ekim 18.00’de İstanbul Modern’in Sinema Salonu’nda gerçekleşecek etkinlikte komşuluk sorumlulukları ve yükümlülükleri hakkında sohbet edilecek.

‘Komşuluk; tıpkı analık gibi, seyahat gibi, mülkiyet gibi bir haktır. Hukuk bunu soğuk diliyle düzenlemiştir, yasa metinlerine “iyi komşu” olmanın kuralları koyulmuştur. Bu yüzden de, kişinin komşu olarak, komşusuna karşı sorumlulukları ve yükümlülükleri vardır. 

Bizim diyarda, bu yükümlülükleri yerine getirmeyenler bazen pencereden bağırmak suretiyle uyarılır: “Bak yeter, canıma tak etti. Seni mahkemeye vereceğim!” Bazen dilde tüy biter ve can havliyle süpürgeye müracaat edilir; süpürgenin arkasıyla tavana, duvara, yere; gürültünün geldiği yere yöne vurulur. Bazen apartman yöneticisi araya sokulur, bazen doğrudan 155 aranır, bazen de dava açılır. Mahkeme kayıtlarına yansımış davalar bize komşuluk ile ilgili neler söyleyebilir?’