Avlaremoz Dosya Kültür Sanat

70TK: Bir Semtin Dönüşümü – Rika Kuriel

Kültürel Miras Derneği ve Paros Dergisi’nin katkılarıyla hayata geçen ve Kurtuluş Rum İlkokulu’nda yer alan 70TK Tatavla’dan Kurtuluş’a Bir Semtin Dönüşümü Sergisi 22 Eylül’de açıldı, 1 Ekim’e dek ziyarete açık kalacak. Sergi her gün 11.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir.

2003 yılından beri öğrencisi olmayan Kurtuluş Rum İlkokulu’nun sınıflarını da gezme fırsatı veren sergi oldukça etkileyici.

Fotoğraf: Rika Kuriel

Sergi girişte yere yerleştirilmiş devasa bir Tatavla bellek haritası ve üzerinde günümüze ulaşmayı başaramamış pek çok mekan ile izleyiciyi karşılıyor. Serginin belki de en etkileyici çalışması okulun merdivenleri boyunca uzanan yeni ve eski sokak isimleri. Yukarı doğru çıkarken Tatavla Caddesi‘nin Kurtuluş Caddesi’ne, Ermeni Kilise Sokak‘ın Şahadet Sokak’a, Papazoğlu Sokak‘ın Gülleci Sokak’a, Moiz Sokak‘ın Elmas Traş Sokak’a, Russo Sokak‘ın Türkbeyi Sokak’a dönüştürüldüğünü görmek mümkün oluyor.

Fotoraf: Rika Kuriel

Sınıflarda yer alan kısa filmler, sözlü mülakat kayıtları, fotoğraflar Tatavla’nın mimari ve demografik değişimini belgelerken, interaktif şekilde tasarlanmış köşeler sayesinde izleyicinin de sergi içerisinde kendinden bir parça katmasına izin verilmiş.

Fotoğraf: Rika Kuriel

Serginin en üst katında yer alan ve Tatavla’dan Kurtuluş’a adlı 18 dakikalık kısa filmin yönetmeni Narod Avcı ile yaptığımız söyleşide sergiyi ve filmini şöyle anlattı: ‘Sergi hem sözlü tarih hem de mimari haritalandırma ekiplerinin çalışması neticesinde ortaya çıktı. Ben de bu sergi için Sarkis Paçacı ve Kayane Gavrilof ile birlikte Tatavla’dan günümüz Kurtuluş’una uzanan kısa bir belgesel hazırladım. Amacım bir zamanlar homojen Rum yerleşkesi olan Tatavla’nın günümüze kadar olan değişimini aktarmaktı.‘ Belgeselde Avlaremoz yazarları Serdar Korucu ve Özgür Kaymak da kendi çalışmalarıyla ilgili bilgileri aktarmakta.

İsmini Kurtuluş’un uzun yıllardır ulaşım ihtiyacını karşılayan 70 numaralı otobüs ve Tatavla’dan Kurtuluş’a evrilişinin yolculuğunun birleşiminden oluşan 70TK sergisi, 100 yıllık tarihi ve kültürel değişimi gözler önüne seriyor.