Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

Yusuf Tuvi’nin ‘’Vizörden bir yaşam serüveni’’ retrospektifi, İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde

Fotoğraflar: Yusuf Tuvi

Kaynak: PostSeyyah

‘’1974 yılında fotoğrafa başladığımda, efsanevi fotoğrafçı Robert Capa’nın ‘fotoğrafların yeterince iyi değilse, yeterince yakınlaşmamışsın demektir’ sözüne çok şey borçluyum. Bu söz, vizörden dünyaya bakarken bana hep yaşama, özellikle de insana yakın durmak için cesaret verdi.’’

Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çektiği fotoğraflarla sergilerde ve kitaplarda yer almış, ulusal ve uluslararası alanda ödül kazanmış fotoğrafçı Yusuf Tuvi’nin retrospektif sergisi, 21 Eylül’de İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde açılıyor. Sergide, Tuvi’nin fotoğrafa başladığı yıllardan bugüne, hayatının farklı dönemlerinden çalışmaları yer alacak.

‘’Gençliğimde fotoğraf çekerken hissettiğim duygu yoğunluğu bir nebze azalmadı. Yıllar boyu fotoğraf üzerine yaptığım farklı denemelere ve biriktirdiğim deneyimlere rağmen hala fotoğraf çekerken heyecanlanıyorum. Bu sergi, hem beni hayata bağlayan fotoğrafa hem de yaşam serüvenimin farklı evrelerine dair bir paylaşımdır.’’

YUSUF TUVİ

1974’te fotoğrafa başladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’ni 1960 yılında bitirdi.

FIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu) tarafından 1983’te AFIAP ünvanına layık görüldü.

1984’te, Nevzat Çakır, İlyas Göçmen, İzzet Keribar, Mehmet Kısmet, Bülent Özgören ve Yusuf Tuvi’nin katılımıyla FOG Grubu kuruldu. Kazlıçeşme (1986), Surlar (1986), Birikimler (1989) sergilerini açtılar ve Birikimler albümünü yayınladılar.

İstanbul Modern Sanat Müzesi‘nin koleksiyonuna dört fotoğrafı alındı ve sergilendi.

Fotoğrafçı Birol Üzmez ile birlikte yaptığı belgesel fotoğraf çalışması Basmane ve Oteller Sokağı‘nın sergisi açıldı. 2012’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü‘ne layık görüldü.

Birçok kişisel sergi açan, dergi ve yıllıklarda yer alan Yusuf Tuvi’nin fotoğraflarının yer aldığı New York adlı bir kitabı da bulunuyor.

Tuvi, İstanbul İFSAK ve İzmir IFOD dernekleri üyesi olarak, birçok genç fotoğrafçıyla tutkusunu ve deneyimlerini paylaşmayı sürdürüyor.