Avlaremoz Ajanda Avlaremoz Dosya Kültür Sanat

Ortaköy Yahudi Yetimhanesi’nde Bir Sergi – Orfelinato

“SO Art” sanat grubunun son projesi olan “El Orfelinato Art Exhibition” Ortaköy Yetimhanesi’ nde 6 Eylül’de sanatseverlerle buluşacak.

Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen sergi 6-20 Eylül tarihleri arasında seyirciye açık olacak. Serginin gelirinin bir kısmı Kabataş Erkek Liseliler Derneği Süleyman Seba Burs Fonu’na bağışlanacaktır.

Grup bu temayla yola çıkışını şu cümlelerle açıklıyor:

Toplumlar mekan hafızasıyla geleceğe taşırlar tüm yaşanmışlıkları.. O geçmiş günleri ve yaşanmışlıkları bir film izler gibi zihninizde izler, yaşanan acıları o günkü gibi duyarsınız..Koskoca bir milletin yüreğinde hissettiği gibi. İşte bu büyük savaşlar, gidip dönemeyen babalar, babasız ailesiz kalan çocukların sahiplenildiği bir mekan ve bu mekanın öyküsüdür EL  ORFELİNATO Projesi..

Ortaköy Yetimhanesinin kırık pencerelerinden, o günlere dair naif  bir bakıştır.

Bir dönemin dramatik toplumsal hafızasının; bugün sanat diliyle herşeye rağmen ayakta kalabilmiş bu mekan üzerinden anlatılması sanıyoruz ki, sanatın en büyük olgularından olan UMUT kavramsallığının en büyük göstergesi olmaktadır…

Etkinlik içerisinde;  Proje Direktörü Yönetmen Orhan Cesur’un çektiği “El Orfelinato” tematik kısa filmi etkinlik açılışında ve etkinlik süresince yetimhanenin duvarlarında dönüp duracak ve bir duyguyu, bir olguyu, bir toplumu bir dönemi ve geçmişi anlatacak..

Öğretim Üyesi Emrah Günay’ın “Kapılar”, “Kapının Dışında Kalanlar” fotoğraf sergisi ve “Haydarpaşa Yanıyor, İstanbul Seyrediyor” fotoğraf ve gravür kolleksiyonu bu muhteşem mekanın duvarlarında mesajlarını verecek.

Sanat Yönetmeni Sema Tecen’in geçmişten bugüne EL Orfelintoyla ilgili geçmişi, mekanı ve o günlerin anlatımını getiren “o dönemi yaşamış olanlarla yaptığı röportaj”, fotoğraf, belge ve objelerden oluşturduğu enstalasyon ve farkındalık çalışmalarını biraraya getirdiği “Remember” özel koleksiyonu mekanın tüm katlarında dönemi yaşatırken aynı zamanda sorgulatacak…