Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Nefret söylemi haftalık Z raporu’nda antisemit haberlerler yer aldı

Hrant Dink Vakfı’nın, yazılı basında tarama yapıp haftalık olarak yayımladığı Nefret Söylemi Haftalık Z Raporu’nda 14-20 Ağustos tarihleri arasında Milat Gazetesi’nin “Yahudi önce yıktı sonra vurdu” haberi yer aldı. Antisemit habere ilişkin Z Raporu’nda yapılan analizde “İsrail devletinin ve askeri güçlerinin sorumlu olduğu bir olay tüm Yahudiler zan altında bırakılacak şekilde başlığa taşınıyor. Böylece, Yahudiler şiddetle ilişkilendiriliyor ve toplumdaki Yahudilere yönelik mevcut önyargılar körükleniyor.” ifadeleri yer aldı.

Milat Gazetesi’nin dışında Takvim Gazetesi’nde 14 Ağustos 2017 tarihinde yer alan Erkan Tan’ın yazmış olduğu “Önce Dua” başlıklı yazı da nefret söylemine ilişkin haftalık raporda yer aldı. Yazıda “KAFİRLERİN, GAVURLARIN EVLATLARI” alt başlığıyla ve “PKK ve PKK sevicileri, DHKP/C ve sevenleri, DEAŞ sapkınları, sapıkları, hepsi eli kanlı katillerdir. Haçlıların ve Siyonistlerin uşaklarıdır. Bunların hepsi kafirlerin, gavurların evlatlarıdır.” ifadeleri ile Müslüman olmayan kimliklere yönelik nefret söylemi üretilirken nefret söylemi barındıran ifadelere ilişkin Z Raporu’nda yapılan analiz, “Türkiye’de Müslüman olmayan kimlikler için bir nefret ve aşağılama ifadesi olarak kullanılan ‘gâvur’ sözcüğü ile onlara yönelik düşmanlık algısını güçlendiriyor.” şeklinde idi.

 

 

 

 

 

 

 

Raporda, 14-20 Ağustos tarihleri arasında nefret söylemi üreten dört habere yer veridi. Müslüman olmayan inançlara yönelik üretilen nefret söylemlerinin dışında, Habertürk’te Suriyelilere yönelik ayrımcılığı pekiştiren “Zeyinburnu’nda Suriyeli Savaşı” başlıklı haber ve Milli Gazete’de LGBTİ bireylere yönelik nefret söylemi üreten  “Sapkınlığa Sponsor” başlıklı haber Z Raporu’nda yer aldı. “Sapkınlığa Sponsor” başlıklı haberde LGBTİ bireyler topluma yönelik ‘tehdit’ olarak kodlanarak hedef gösterildi.

Nefret Söylemi Haftalık Z Raporu’nda yer alan haberlerin ve haberlere ilişkin analizlerin tamamına buradan ulaşılabilirsiniz.

Hrant Dink Vakfı’nın 2009 yılından bu yana yürütmekte olduğu projeye destek olmak isterseniz ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.