Arşiv Haberler

Holokost İnkarcısı Ernst Zündel 78 yaşında öldü – Rika Kuriel

Fotoğraf: Jewish Voice NY, Ernst Zündel 2007’de mahkeme kararının açıklanmasını beklerken

Neo-Nazi destekçisi ve Holokost inkarcısı Ernst Zündel 78 yaşında Almanya’da kalp krizi sonucu öldü. 

Dünya’nın en tanınan Holokost inkarcılarından Ernst Zündel geçtiğimiz haftasonu Almanya’daki haftasonu evinde, geçirdiği kalp krizi sonucunda öldü.

Almanya doğumlu Zündel, yaşamının büyük bir kısmını Kanada’da geçirmiş ve burada 1985 senesinde ‘yanlış haber yayma’ suçundan hüküm giyene dek  Nazi propagandası yapmıştı. Söz konusu hüküm 7 sene sonra Kanada Yüksek Mahkemesi tarafından hükmün Zündel’in ifade özgürlüğünü zedelemesi gerekçesiyle bozulmuştu.

Kanada devleti beyaz ırkının üstünlüğünü ve Neo-Nazileri savunması sebebi ile Zündel’i ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğuna karar verip sınır dışı etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde de bir süre kaçak yaşadıktan sonra tekrar sınırdışı edilmiş ve Almanya’ya gönderilmişti. Zündel Almanya’da Holokost Yasası’nı 14 defa ihlal etmekle yargılarak tavan süre olan 5 sene hapis cezasına çaptırılmıştı. Zündel’in cezası 2010 senesinde sona ermişti.

Ernst Zündel neler yapmıştı?

-Christof Frederich takma adıyla The Hitler We Loved and Why adlı kitabı yayınladı

-Schindler’s List filminin nefret söylemi içermesi gerekçesi ile filmin yasaklanmasını talep etti ve filmi yasaklayan Ürdün, Lübnan ve Malezya’yı tebrik etti.

-Sahibi olduğu Semisdat Yayınevi Richard Verrall’ın kitabı Did Six Million Really Die?, ve Malcolm Ross’un eserleri başta olmak üzere pek çok Holokost inkarı eseri yayınladı.