Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Polonya Tazminat İstiyor

Polonya’da hükümet, 2. Dünya Savaşı sırasında topraklarını işgal eden Almanlardan 350 milyar Euro tazminat istemeye hazırlanıyor.

Kaynak: Vatan

Berlin-Varşova hattında ilişkiler yeni bir diplomatik krizin eşiğinde. Zira Polonya yönetimi, 2. Dünya Savaşı sırasında topraklarını işgal eden Almanya’dan milyarlarca Euro tutarında tazminat talep etmeyi tartışıyor. Ülkedeki muhafazakarlar, Berlin yönetiminin savaş sırasında Polonya’ya verdiği zararlardan ötürü tazminat ödemesi gerektiğini savunuyor. Son olarak Kukiz’ 15 hareketi üyelerinden Marek Jakubiak, Polonya Radyosu’na verdiği röportajda, Almanya’nın kendilerine tazminat ödemesi gerektiğini savundu. Jakubiak, “Fakir bir ülke olmamız, bizim aptal olmamızdan kaynaklanmıyor. Almanlar, anavatanımızı yaktı. Bize 50 yıl kaybettirdiler. Almanlarla savaş istemiyorum, kötü ilişkiler istemiyorum, ama Almanlar, Polonyalılara verdikleri zarar için ödeme yapmak zorunda. Ancak ondan sonra sıradan iki ortak gibi konuşacağız” ifadelerini kullandı. İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PİS) lideri olan eski başbakanlardan Jaroslaw Kaczynski de, tazminat konusunu geçen ay gerçekleşen parti kurultayında gündeme getirmişti. Parti yönetimi de, Almanlardan tazminat talebinin ne kadar mümkün olduğuna ilişkin bir rapor hazırlanmasını istemişti. Raporun önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.

Tribünden destek

Geçtiğimiz hafta Polonya’nın başkenti Varşova’da oynanan Şampiyonlar Ligi ön eleme maçına, Polonyalı taraftarların tribün şovu damgasını vurmuştu. 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin işlediği suçları hatırlatmak isteyen Polonyalı taraftarlar, Legia Varşova ile Astana takımları arasında oynanan maçta, elindeki tabancayı bir çocuğun kafasına tutan bir Nazi subayını resmeden bir pankart açmıştı. Söz konusu pankartta, “Varşova ayaklanmasında Almanlar, çoğu çocuk 160 bin insanı öldürdü” yazıyordu.

Ne olmuştu?

Nazi Almanyası’nın 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgali, 2. Dünya Savaşı’nı başlatmıştı. Polonya savunmasını hızlı bir şekilde yenilgiye uğratan Alman kuvvetleri, 28 Eylül’de başkent Varşova’yı ele geçirmişti. Almanların 1945’e kadar süren işgali sırasında 6 milyon Polonyalı hayatını kaybetmişti. Naziler, milyonlarca Yahudinin katledildiği toplama kamplarının büyük bölümünü de işgal ettikleri Polonya topraklarında kurmuştu.