Arşiv Haberler

Nikah Tartışmasına Yahudi Toplumundan Yanıt – Serdar Korucu

Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesi tartışmasında konunun sinagoglardaki düğünlere çevrilmesine Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh’den yanıt geldi.

Müftülere resmi nikah yetkisi tartışmasında son değerlendirme Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan geldi. Karamollaoğlu, sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede “Hahamlar sinagogda, papazlar kilisede kıyınca oluyor da, sıra müftülere gelince mi sorun oluyor? Medeni kanuna göre, belediye başkanları nikâh kıyabiliyor. Belediye memurları kıyabiliyor. Muhtarlar kıyabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Temel Karamollaoğlu’nun bu sözlerini Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, “Dedik, bir daha diyelim: Hahamlar ve papazlar dini nikahı kıyıyorlar sadece. Çiftlerin daha sonra resmi nikahını belediye yetkilisi kıyıyor” diye değerlendirdi.

Molinas’ın ardından Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh’den de konuyla ilgili yorum geldi.

İbrahimzadeh, Twitter üzerinden yaptığı açıklamasında, dini nikahın genelde resmi nikah sonrası olduğunun altını çizdi:

“Dini nikah genelde resmi nikah sonrası oluyor, resmi nikahın daha sonra olması ancak aynı gün ve resmi nikah başvuru belgeleri var ise mümkün. Resmi nikahın yapılmış veya hemen akabinde yapılacağının olması da Hahambaşılık tarafından yanlışa mahal bırakmayacak şekilde kontrol edilir. Tabii bizi bizden daha iyi tanıdığını varsayanlar genelde bizim için en iyi hikayeleri yazanlar da olabiliyor. Ancak yetkin din adamlarına isteyen çiftlere resmi nikahı DA birleşik kılma yetkisi verilebilir, bu günün uygulamasından farklı bir adımdır.”