Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Hitler Ankara’da Sovyetler Birliği ile İrtibata Geçmeye Çalışmış

Rusya’da Nazi Almanyası’nın Sovyetler Birliği’ne saldırmasıyla Büyük Vatan Savaşı’nın başladığı 22 Haziran ‘Anma ve Keder Günü’nde ülke topraklarını korumaya çalışırken ölen Rus askerleri anılırken, savaşla ilgili bir tarihi gerçek daha ortaya çıktı.

Kaynak: Sputnik

Rus tarihçi ve yazar İgor Sinitsin, ‘Andropov’a Yakından Bakmak’ adlı kitabında Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’in 1939 yılında Ankara’da Sovyetler Birliği ile irtibat kurmaya çalıştığını iddia etti.

Hitler’in talimatıyla Nazi Almanyası’nın Ankara Büyükelçisi Fon Papen Ankara’da ziyarette bulunan Sovyetler Dışişleri Komiseri (bakan) Yardımcısı Vladimir Potemkin ile görüşmeye çalıştı. SSCB Ankara Büyükelçiliği, Moskova’ya konuyla ilgili gelişmeleri aktardı. Kremlin de SSCB Ankara Büyükelçisi Terentyev’e, Alman elçisi Papen’le görüşmek için talimatta bulundu.

Sinitsin, “İkili görüşmede Papen, ısrarla şunu tekrarladı: “Yeni temellere dayalı yeni bir ilişkiler kurmak lazım. İdeoloji ayrılılığını ise bir kenara bırakmak lazım” ifadelerini kullandı.

Yazara göre, bu görüşmenin ardından dönemin Sovyet lideri Josef Stalin, Hitler’in, elçi Papen’e geniş yetkililer tanıdığını anladı.