Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Zeytin Üzerinden Antisemitizm: “Zeytin Yahudi Ağacıdır” – Serdar Korucu

Zeytin ağaçları TBMM’deki düzenleme ile yeniden tartışmaların odağında. Yaklaşık 3 yıl önce de zeytin ağaçları Yırca’daki kesimle gündeme gelmiş, eleştirilere karşı antisemit bir kampanya başlatılmıştı.

TBMM gündeminde gelen “Zeytin Ağacı Koruma Kanunu” değişikliği 2014 yılı ardından bir kez daha zeytin ağaçlarının geleceğini Türkiye’de tartışmaya açtı.

Üretim Reform Tasarısının TBMM Sanayi Komisyonundaki görüşmelerde de gerginliğe neden olan tasarı sosyal paylaşım platformlarının da eleştirilerin hedefinde.

Zeytin ağaçları son olarak 3 yıl önce Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca Mahallesi’nde yaşanan kesim nedeniyle Türkiye’de gündeme gelmişti. 6 Kasım 2014 akşamı Kolin Grubu tarafından termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçları kesilmişti. Kesilen ağaç sayısı 6 bin civarındaydı.

Bu olay sosyal paylaşım platformlarında tepkiyle karşılanırken, antisemit bir kampanya bu eleştirileri hedef almıştı. “Zeytin ağaçları neden kesilmeli?” başlıklı yazıda zeytin ağacının “Yahudi ağacı” olduğu iddia edilmiş, termik santral yapımının durdurulmaya çalışılmasının arkasındaysa İsrail’in olduğu savunulmuştu. Kampanya içeriğinde zeytin boykotu çağrısı da yapılmıştı.

Bu antisemit kampanya uzun süre devam etmiş, sosyal paylaşım platformu Twitter’da en çok konuşulanlar arasına girmişti.