Arşiv Göze Çarpanlar

Dachau toplama kampında reklam yapan Burger King mahkemelik oldu

‘Çalışmak özgürleştirir’ yazılı kapısıyla tanınan Nazi Almanyası’nın ilk toplama kampı Dachau’da el ilanı dağıtan Burger King, vakıf yönetimi tarafından mahkemeye verildi.

Dachau toplama kampından çalınan tarihi kapı
Kaynak: Sputnik

McDonalds’ın duygu sömürüsü yaptığı gerekçesiyle eleştirilen reklam filmi ve açlık grevindeki Filistinli mahkumlarla alay eden Pizza Hut’tan sonra bir başka fast food zinciri olan Burger King de bir krizle gündeme geldi. Nazi Almanyası’nın ilk toplama kampı olan ve yılda 800 binden fazla insanın ziyaret ettiği Dachau’nun oto parkındaki araçlara bırakılan Burger King ilanları mahkemeye taşındı.Firmayla bu konu nedeniyle yıllardır mücadele eden kampın idaresini üstlenen vakıf için bardağı taşıran damla, el ilanlarının dağıtılmasının, kampın Nazi döneminde Yahudilere yönelik uygulamaları özetleyen ‘Arbeit macht frei’ (Çalışmak özgürleştirir) yazılı kapısının bulunup yerine getirilmesinin ardından da devam etmesi oldu.

İlk olarak kamp yakınlarındaki Burger King şubesinin müdürüne ulaşan vakıf yöneticileri olumsuz yanıt alınca, Burger King’in Almanya’daki en üst düzey yönetimine başvurdular. Buradaki girişimlerinden de sonuç alamayan vakıf yönetimi, mart ayında kamp yakınındaki Burger King’i mahkemeye verdi.

‘MAHKEMEYE BAŞVURMAK BU MEKANIN SAYGINLIĞINI KORUMAKLA İLGİLİ’

Dachau’nun yönetiminden sorumlu Dr Gabriele Hammermann, Daily Mail’e yaptığı açıklamada Burger King’i dava etmelerini, “Bu, bu mekanın saygınlığını korumakla ilgili” sözleriyle açıkladı.  Hammermann, Dachau’nun hem bir yas mekanı hem de bir mezarlık olduğunun altını çizdi.

Benzer bir sorun 1996 yılında Mc Donalds’la da yaşanmış ve bölgede McDonalds ilanları bulunmuştu.

Dachau’nun otoparkı özel mülkiyet olduğundan, vakıf yönetiminin bu alanda reklam yapılmasını yasaklama hakkı bulunuyor.