Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Almanya’da Nazi Üniformalı Başbakanın Resmi Üniversiteden İndirildi

Almanya eski başbakanlarından Helmut Schmidt’in Hamburg Bundeswehr Üniversitesi’ndeki askeri uniformalı resmi kaldırıldı. Bu girişim, Almanya ordusundaki reform çabalarının bir uzantısı niteliğinde.

Kaynak: Sol

Die Welt gazetesi, ”Teğmen Helmut Schmidt – 1940” yazan Nazi ordu üniformalı siyah-beyaz resmin kaldırıldığını bildirdi.

Hamburg Bundeswehr Üniversitesi’nden yapılan açıklamada haber doğrulanırken, ”Üniversitemize adını veren kurum ile kurumumuzda öğretim görenlerin ortak isteği üzerine Helmut Schmidt’in askeri üniformalı fotoğrafı artık duvarda asılı kalmayacaktır. Üzgünüz.” ifadelerine yer verildi.

1918’de dünyaya gelen Helmut Schmidt, Nazi ordusu ”Wehrmacht” (Savunma Gücü) içinde yer almış, sosyal demokrat SPD’nin başını çektiği koalisyon hükümetinin 1974’den 1982 yılına kadar başbakanlık görevinde bulunmuştu.

ALMAN ORDUSUNDA REFORM HAZIRLIKLARI 

Neonazi üsteğmen Franco A. olayının devamı olarak ortaya çıkan ”orduda reform” çabalarının devamı olarak görülen resim kaldırma kararının genişletilerek sürdürüleceği ifade edildi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Nazi ordusu Wehrmacht’a ait sembol ve eşyaların tüm ordu ve devlet kurumlarından çıkartılacağı açıklamış, Alman ordusunda reforma gidileceğini kamuoyuna duyurmuştu.