Arşiv Haberler

Holokost Kurbanları Mauthausen’da Anıldı

Mauthausen Toplama Kampı’nın kurtuluş yıl dönümü vesilesiyle her sene gerçekleştirilen tören bu sene 7 Mayıs 2017 günü yapıldı.

Mauthausen Avusturya’nın Linz şehrine 12 km uzaklıkta bulunan bir bölge. İkinci Dünya Savaşı’nda çalışma kampı olarak işlev gösteren ve büyüyerek çevre kamplarla birleşen kamp Holokost sırasında kullanılan en büyük çalışma kamplarından biri olmuştur.

Kamp 1945 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin 11. Silahlı birliği tarafından özgürleştirilmiştir. Kampın özgürleştirilmesi her sene pek çok devlet ve sivil toplum kuruluşu tarafından kutlanmakta ve kampta hayatını kaybedenler anılmaktadır.

Bu sene özgürleşmesinin 72. senesinde Mauthausen’da düzenlenen törene Türkiye de katıldı. Türkiyeyi temsilen Viyana Büyükelçiliği’nden Özgür Gökmen, Rana Gökmen ve Türkiye Yahudi Toplumu’ndan Metin Delevi ve Betsy Penso törene iştirak etti.

Saat tam 11’de başlayan törene Mauthausen yemini okunarak başlandı. 24 farklı ülkeden gelen katılımcıların her biri yeminin bir cümlesini kendi dillerinde okudu. Daha sonra ise ortak dileklerini dile getirdiler: ‘Yaşasın uluslararası dayanışma, yaşasın özgürlük’.

Tören boyunca tüm ülkeler sırayla kampın ortasına yerleştirilmiş anıtın etrafına rengarenk çiçekler koyarak özgürlüğü kutladılar.

Kampın bir diğer özelliği ise içerisinde pek çok anıt ve plaket barındırması. Vatandaşlarını kaybetmiş tüm ülkeler, onlar anısına birer plaket dikmiş. Türkiye de Mauthausen’de hayatını kaybetmiş Türkiyeli Yahudileri anmak amacıyla 2006 senesinde bir anıt yerleştirmiş. ‘Avrupa Türkleri Birliği Soykırım (Shoah) sonucu zalimce ve vahşice katledilen, öldürüleni yitirilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızı ve akrabalarımızı derin üzüntü ve saygı ile anmaktayız. Hepsine Allah’tan rahmet dileriz.’

Türkiye’yi temsilen katılan ekip

10.000 kişinin katıldığı belirtilen törene çevre kamplardan kurtulmuş kişiler de katılarak basına ve çevrelerine anılarını anlattı. Hayatta kalan Holokost kurtulanlarının sayısı her geçen gün azalırken, öğrencilerin de yoğun olarak katıldığı bir törende tanışma fırsatı bulundu.

Holokost kurtulanları törene kamp kıyafetleri ile katıldılar

Kampın bahçesinde bulunan Kırık Menora anıtının önünde ise bir takım katılımcılar tarafından ölen kurbanlar için Kadiş duası okundu.