Holokost Anıtları ve Hissettirdikleri: Getto Kahramanları

Yom haShoah bu sene 23 Nisan 2017 akşamı başlamak üzere 24 Nisan 2017 günü anılacak. Bu tarih Yahudilerin savaş boyunca umutlarını kaybetmediklerini sembolize eden Varşova Gettosu ayaklanmasının yıl dönümü olarak belirlenmiş ve her sene Yahudi takvimine göre anılmaktadır. (Varşova Gettosu hakkında detaylı bilgi için tıklayın)

Varşova Gettosu’nu anacak herhalde en önemli anıt ise gettonun içerisinde yer alan Getto Kahramanları Anıtı’dır. Anıt tam olarak ilk silahlı çatışmanın başladığı yerde bulunmakta. 1948’te tamamlanan anıtın yapımında kullanılan malzemelerin bir kısmı ise 1942’de Albert Speer tarafından Nazi Almanyası’ndan bir anıt inşa etmek için Varşova’ya getirilen materyallerden oluşuyor.

Fotoğraf: Rika Kuriel

Anıtın yapılması fikri 1944 yılının başlarında şekillenmiş ve anıt Leon Suzin tarafından tasarlanmıştı. Anıtın küçük bir bölümü 1946 senesinde izleyici ile buluşmuş ancak Polonyalı Yahudiler daha büyük bir anıtın yapılması gerektiğine karar vermişlerdi.

Şu anda dikili 11 metre boyundaki anıt ise heykeltıraş Nathan Bapoport tarafından meydana getirilmiş olup heykeltıraş tarafından anıtın hem Varşova Gettosu’nu hem de Yeruşalayim’de bulunan Batı Duvarı yani Kotel’i sembolize ettiği belirtilmiştir.

Üç ayrı tasvir içeren anıtın sol tarafında erkek, kadın ve çocuklardan oluşan silahlı isyancı grup; orta tarafında isyanı gerçekleştiren grubun lideri olan Mordehai Anielewich ve sağ tarafında ise Naziler tarafından zulme uğratılan Yahudiler yer almakta.