Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Almanya, Nazi Döneminde Hüküm Giyen Eşcinsellerden Özür Dileyecek

Almanya, Nazi döneminde hüküm giyen eşcinsellerden resmi olarak özür dileyecek ve tazminat ödeyecek. Fıkra 175’ten hüküm giyen 68 bin 300 kişiden 5 bininin hayatta kaldığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Bianet

Almanya, Nazi döneminde cinsel yönelimleri gerekçesiyle hüküm giyen eşcinsellerden resmi olarak özür dileyeceğini açıkladı. Dün Kabinede onaylanan tasarının Parlamento’da da oylanması gerekiyor.

Adalet Bakanlığı, resmi özür dilenmesinin yanısıra mağdurlara manevi tazminat da ödeneceğini açıkladı. Buna göre, mağdurların her birine 3 bin Avro ödenecek. Ayrıca hapiste geçirdikleri her sene için 1500 Avro ödeme yapılacak.

Adalet Bakanı Heiko Maas, geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada tasarı hazırlıklarının başladığını ve tazminatlar için 30 milyon Avroluk bütçe ayrıldığını söylemişti.

Dün yine bir açıklama yapan Maas “Bir hukuk devletinin gücü, kendi hatalarını düzeltme konusundaki kararlılığından geçer. Sadece bunu yapma hakkımız değil, bunu yapma zorunluluğumuz var” dedi.

Nazi döneminde 68 bin 300 eşcinselin Fıkra 175’ten hüküm giydiği tahmin ediliyor. Adalet Bakanlığı, tazminata başvuracak kişi sayısının 5 bin olacağını öngörüyor.
Fıkra 175 hakkında

Eşcinsellerin cezalandırılmasını öngören Fıkra 175, 1871’de Almanya Ceza Kanununa dahil edildi. Kanun “erkekler arası ya da insan ile hayvan arasında yaşanan cinsel eylemleri doğaya aykırı” olarak tanımlıyordu.

1935’ten sonra Nazi rejiminde sıkı bir şekilde uygulanmaya başladı. Ayrıca Naziler bu maddenin kapsamını genişletti ve fiziksel temas aranmaksızın erkekler arasındaki tüm eylemleri kriminalize etti. Fıkra 175’ten onbinlerce eşcinsel toplama kamplarına gönderildi.

Fıkra 175, toplama kampları boşaltıldıktan sonra da uygulanmaya devam etti; bazı mahkumlar kamplardan çıktıktan sonra iki sene hapis cezasına çarptırıldı.

Almanya’da eşcinsellik 1969’da dekriminalize edildi. Ancak Fıkra 175’in ceza kanunundan çıkarılması 1994’te gerçekleşti.