Arşiv Haberler

Avlaremoz, Judeo Espanyol Sahnesindeydi

Avlaremoz, 4 ve 5 Mart tarihlerinde Ulus Özel Musevi Lisesi’nde kutlanan “Dia Enternasional del Ladino/Judeo-Espanyol (Uluslararası Ladino/Judeo Espanyol Günü)” kapsamında kendini anlatan bir sunum yaptı.

4 Mart Cumartesi akşamı açılış konuşmaları ile başlayan etkinlik, Prof. Susanna Weich-Shahak’ın Sefarad tangoları üzerine yaptığı konuşmanın ardından, Los Paşaros Sefaradis’in “Tangos Sefaradis Del Dip Del Baul (Sandığın Dibinden Sefarad Tangoları)” isimli kısa konseri ile devam etti.

Etkinliğin ikinci günü de farklı bir çok sunum ve konuşma ile oldukça hareketliydi. Centropa Araştırma Merkezi’nin çekmiş olduğu “La Libreria Molho (Molho Kütüphanesi)” filminin gösterimini, Malaga’da yer alan “La Kasa Muestra (Bizim Evimiz)” enstitüsü kurucu ve yöneticisi Yuri Sasson’un konuşması; İris Apfel’in yaşam öyküsü; Balat, Hasköy, Kuzguncuk, Haydarpaşa ve Kuledibi’ndeki eski Yahudi yaşamına ait anektodlar; mezar taşları üzerindeki Judeo Espanyol yazılar; ketubalarda yer alan maddelerin Türkçe açıklamaları gibi konularda yapılan sunumlar takip etti.

Avlaremoz ekibinden Ceni Palti ve Henri Çiprut ise, bu etkinlik kapsamında Avlaremoz’u, Judeo Espanyol dilinde yaptıkları bir sunumla konuklara tanıttılar. “Kualo es Avlaremoz? Tyenesh oyido de Avlaremoz? (Avlaremoz nedir, daha önce Avlaremoz’u duydunuz mu?)” sorusu ile başlayan sunumda, “El Buto, Muestro Grupo, Lista de Kontribunates, De Ke Uzamos Pseudonimos, Kontenido de Avlaremoz, Sos Antisemito Ke Mal Te Kere!, Muestro Lavoro de Un Anyo” başlıkları altında sırasıyla Avlaremoz’un amacı, ekibi, destekçileri, bazı yazarlarının mahlas kullanma sebebi, içeriği, Afedersin Antisemit köşesi ve bir sene boyunca yapmış olduğu çalışmaları aktarıldı.