Arşiv Haberler

Müslüman Aktivistlerden Yardım Sözü

Philadelphia mezarlığına yapılan saldırı sonrası Amerikalı Müslüman aktivist “Aşırılıkçılar her neyi yıkmaya çabalarsa, biz yeniden inşa edeceğiz” dedi. St. Louis mezarlığı için toplanan fondan yararlanacaklar.

Haaretz, DOMINICK REUTER/AFP

Amerikalı Müslüman aktivist Tarek El-Messidi, arkadaşı Linda Sarsour ile birlikte geçen hafta yüzlerce mezar taşının tahrip edildiği St. Louis’teki Yahudi mezarlığını onarmak için yardım fonu örgütlemişti. Pazar günü ise, memleketindeki, Philadelphia Yahudi mezarlığı saldırıya uğradı, beş yüz mezar taşına zarar verildi.

Haaretz’e konuşan El-Messidi, geçen hafta toplanan yardımların bir kısmının Philadelphia’daki Mt. Carmel mezarlığının inşasına yönlendirilebileceğini söyledi.

“Zararı tespit etmek ve St. Louis için toplanan fonla neler yapabileceğimizi yetkililerle konuşabilmek için şu anda mezarlığa gidiyorum” dedi.

Başlattıkları kampanya beklentilerin ötesinde karşılık görmüş ve  Pazar günü itibariyle $130,000 toplanmıştı. Müslüman orijinli dini sivil toplum örgütü Celebrate Mercy’nin başını çeken El-Messidi “Amacımıza üç saatte ulaşmayı ummuyorduk, bu durum iki topluluğa da ümit verdi” dedi. “Philadelphia’daki sinagog ve hahamlardan birçok e-mail aldım, bazıları beni sinagoglarında konuşma yapmam için davet etti” diye ekledi.

Geçtiğimiz aylar, Yahudi toplumunun merkezlerine yapılan bomba tehditleri, mezarlıklara yapılan saldırılara yönelik tepkilerin yanı sıra Trump yönetiminin Müslüman yoğunluklu yedi ülkeden gelen mültecileri engelleme girişimine muhalefet sırasında iki toplum arasında etkileyici dayanışma gösterilerine sahne oldu.

El-Messidi bu gibi dayanışma eylemlerinin devam edeceğine inanıyor.

“Diyaloğa ihtiyacımız var, birbirimize nasıl yardım edebileceğimizi, nasıl faydalı olabileceğimizi sormalıyız. Yapabileceğimiz çok şey var ve şu ana kadar yaptıklarımız iyi bir başlangıç oldu. Maalesef trajediler bizi yakınlaştırdı fakat bu noktadan devam edeceğiz. Aşırılıkçılar ve kinciler her neyi yıkmaya çabalarsa, biz yeniden inşa edeceğiz”.

Bu haber Haaretz‘ten derlenmiştir.