Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Gırgır Dergisi Kapatıldı, Twitter’da Antisemit Mesajlar Yayıldı – Serdar Korucu

Gırgır Dergisi’nin Musa Peygamber ile ilgili yayınladığı ve büyük tepki çeken bir karikatürü nedeniyle yayıncı şirket tarafından kapatılma kararı yankı uyandırdı. Şirketin kararı sonrası Twitter’da antisemit mesajlar paylaşıldı. Ünlü mizah dergisi Gırgır’ın 15-21 Şubat sayısında yer alan Musa Peygamber ile ilgili bir karikatür büyük tepki çekti. Eleştirenler arasında Türk Yahudi Toplumu da vardı. Yapılan açıklamada, “Mukaddesatı aşağılayarak yapılan mizahı kınıyor, yazı veya mizah ile yapılan nefret suçlarına devletimizin etkili önlem almasını bekliyoruz” denildi. Tartışma sürerken Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh de Twitter mesajında “Nefret söylemleri ile mücadele ederken bu söylemleri bahane ederek provokasyon yaratanlara da tahammül edilmemeli. Onun için Eğitim & Hukuk” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da karikatüre Twitter hesabından “Bunun adı mizah ve ifade özgürlüğü değil, ahlaksızlık ve nefret suçudur. Mukaddesata yönelik bu saygısızlığı şiddetle kınıyorum.” mesajı ile tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Gırgır’ın sosyal medya hesabından “Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu ‘berbat’ karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz” mesajı paylaşıldı. Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklamada ise derginin kapatılmasına ve dergiden çalışan herkesin işten çıkarılmasına karar verildiği belirtildi, “Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız” denildi.

Yayıncı şirketin kararı ardından da tepkiler geldi. Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh, Şalom Gazetesi Yazarı Karel Valansi’nin “Karikatürünü eleştirdiğim Gırgır’ın kapatılmasını tasvip etmem mümkün değil. Nefret söylemi içeren onca yayın neden faaliyette diye sorarım.” mesajını RT ederek takipçileriyle paylaştı.

Gırgır’ın kapatılması ardından sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden antisemitizm içerikli mesajlar da peşpeşe geldi.