Arşiv Avlaremoz Ajanda Avlaremoz Dosya Haberler Kültür Sanat

GKD Kültür Festivali’nin Altıncısı Başlıyor


Göztepe Kültür Derneği, bu yıl altıncısını düzenleyeceği “Kültür Festivali” ile siyaset, din, antisemitizm, tarih, dans , sosyal medya, mutfak, kişisel gelişim  ve hatta şapkalar gibi birçok farklı konuda gerçekleşecek seminer ve atölyeler ile katılımcılarıyla buluşmayı bekliyor.

“Gelin Dünyamızı Renklendirelim” şiarıyla yola çıkan GKD ekibi, “Sevginin paylaştıkça çoğalması gibi, bilginin de paylaştıkça derinleşmesi ümidiyle hepinizi aramızda görmeyi arzu ediyoruz.” cümleleriyle festivale davet ediyor.

Karel Valansi, Soli Özel, Pınar Dost Niyego ve Sunay Akın gibi isimlerin de konuşmacı olacağı seminer hakkında detaylı bilgiye http://www.goztepekulturfestivali.org/ adresinden ulaşılabilir.

Göztepe Kültür Festivali sitesinde yer alan seminer konuları aşağıdaki gibidir.

Üretmek için Sorgulamak Sunay Akın

İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu, düşünür, şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve müzeci Sunay Akın sizlere bilginin ve toplum hafızasının, geleceğin öncelikle hayallerle şekillendiğinin ve geleceğimiz olan çocuklarımızın hayal güçlerini geliştirilmesinin önemini anlatacak

Bilginin üretilen ve yönetilen bir güç olduğunu vurgulayan Akın, üretmek için sorgulamanın önemini ön plana çıkaracak sizlerle buluşmasında.

 

Emuna (inanç) ve Yahudilik Rav İsak Alaluf, Rav Nafi Haleva, Rav İzak Peres Moderatör: Donna Kasuto

Yaşamımız boyunca yanıtlarını bulamadığımız soruların, ikilemlerin, haksızlıkların, üzüntülerin tek evrensel cevabı Emuna (İnanç) olduğu gibi, mutlu olmanın ve iyi bir yaşam sürdürebilmenin sırrı da yine Emuna’dadır.

O halde İnanç nedir? İnanç, sadece Tanrı’nın varlığına inanarak sebep ve nedene dayalı olmayan kör bir bağlılık mıdır?

Holocost’a rağmen Yahudiler Tanrı’ya olan inançlarını nasıl hala sürdürebiliyorlar?

Konularının konuşulacağı inter aktif söyleşi.

 

500. yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi yeni mekanı ve koleksiyonu hakkında bilinmeyenler Nisya İşman Allovi Yıl

Vakfı Türk Musevileri Müzesi 2001 yılında başladığı serüvene Neve Şalom Sinagogu kompleksi içerisinde yenilenen yüzüyle devam ediyor. Müzenin kuruluş amacı bir parçası olduğumuz toplumla etkileşimi vurgulamaktır. Müze, Yahudi yaşamından sunduğu kesitlerle bu topraklarda yüzyıllardır dinsel ve kültürel farklılıklarımızla bir arada yaşamanın meydana getirdiği ortak mirası yurt içi ve yurt dışında tanıtmaktadır.

Neve Şalom Sinagogunda açıldığından itibaren geçen bu döneme kadar sizlere müzede yaptığımız faaliyetleri, koleksiyona dair parçaların görüntülerini ve Türk Yahudi tarihine dair bazı bilinmeyenleri paylaşacağız.

 

Püflü Şeyler Online Sosyal Medya Platformu Alper Almelek

Hayatımızın her anında karşımıza çıkabilecek az uygulanan, inovatif, içinde keyif ve zeka barındıran Püflü herşeyin sitesi.

Keyif ve Zeka
Çünkü içinde keyif ve zeka barındıranları görebilmektir.

Paylaşım
Görülenleri paylaşarak, herkesin görebilmesini sağlamaktır.

Teşvik
Severek yapılmış Püflü Şey’in yapımcısını onurlandırmak, daha da güzelini yapmaya

 

Viyana’da 10 derin ayak izi Feride Petilon, Anna Behiri

Viyana’da 10 derin ayak izi

 

Ağzından Çıkan Her Kelime, Cebinden Çıkan Altın Paradır Lea Cibili

Tefila (dua) Nedir?
Tanri’nin bizim duamıza ihtiyacı var mı?
Kelimeler ne kadar güçlü?
Sınavımız nedir?
Neden ağzımızdan çıkanlar önemlidir?
Gibi sorulara cevap arayacağı

 

Joseph Çiprut ile Bob Dylan Joseph Çiprut

Tezatları ve bilinmeyen yönleriyle Türk kökenli, Nobel ödüllü Yahudi kahini Bob Dylan’ı tanıyoruz.

 

Kristallerin gücü Tuna Kamhi

Ben kimim? Hayat amacım nedir? Mutlu olmak için nasıl bilinçlenmem lazım?

Bireyselleşme yolundaki tuzaklar nelerdir? Spirituel anatomimizi tanıyalım… Gibi

korkudan sevgiye doğru yol aldığımız, bir zihinsel simya fırtınası yaşayacağımız ,kristallerin gücünü tanıyacağımız bir sunum.

 

Ne yersek oyuz – şeker yersek jöle, doğru beslenirsek fit İlter Faik Kaya

Başarı kilo vermekte değil, verdiğin kiloları ömür boyu korumaktır.

 

Bolluk Bereket Linet Kazado

–    Bolluğun Önünde Duran Paternler
–    Bolluk Bereket Farkındalığı
–    İmgeleme ve Yaratım

 

Tülin Motola Kutlu ile Sirtaki Tülin Motola

Düz ya da spor ayakkabı ile katılınması gerekmektedir.

 

Bilinmeyen yönleriyle Leonard Kohen Emel Mizrahi

Bilinmeyen yönleriyle Leonard Kohen

 

Tanımlar ve Örnekler üzerinden Antisemitizm Pınar Dost Niyego

Irkçı nefret söylemi alanında, dünyada üzerine en fazla araştırma yapılan ve en çok belgelenen nefret söylemi türü olan antisemitizmi, tanımları ve Türkiyede’ki örnekleri üzerinden inceleyeceğiz.

 

Muhteşem Yüzyılda Dona Gracia Aaron Nommaz

Dünyanın en zengin kadınlarından Dona Gracia’nın XVI. yüzyılda siyasete ve ülkeler arası ilişkilere yön veren bir güç haline dönüşmesinin çarpıcı hikayesi, yazar Aaron Nommaz’ın derin araştırmaları, sakin anlatımı ve ustalıklı kurgusuyla tarihe not düşen ender romanlardan biri olarak kitapevi raflarındaki yerini aldı.

Destek Yayınları tarafından piyasaya çıkartılan “Dona Gracia”, bir Yahudi ailesinin kızı olarak dünyaya gelen ve süreç içinde Dünya’nın sayılı bankerleri arasına girmeyi başararak dönemin büyük sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın devlet hazinesine hatırı sayılı miktarda kredi açan Dona Gracia’nın tutku, ihtiras, zeka ve deha dolu ibretlik yaşam öyküsünü roman kurgusuyla anlatıyor.

Dona Gracia, Hürrem Sultan’la kurduğu dostluk sayesinde de sarayın terk edilemez konuklarından biriydi.  Zekasıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın da hayranlığını kazanan Dona Gracia, o dönemde Avrupa’nın dört bir yanındaki sinagogları birer istihbarat merkezi haline dönüştürmeyi başarmış, Sokullu Paşa’yla amansız bir mücadeleye girişmiş, Osmanlı’nın ticaret, bankerlik ve özel girişimler konusunda öncü olarak devrinin çok ilerisinde bir vizyona sahip olmasında etkin olmuş güçlü bir karakter.

 

Şapka Atölyesi, Seremoni Şapkaları Melis Özaktaş

–    Seremoni Şapkaları nasıl hazırlanır
–    Kullanılan malzemelerin tanıtımı
–    Hazırlık aşamasında dikkat edilmesi gereken konular
–    Yapım aşamaları

 

Soli Özel’le gündem Soli Özel

Soli Özel ile gündemdeki konuları tartışıyoruz.

 

Demokratikleşme teorileri ışığında dünyada ve Türkiye’de otoriterleşme tartışmaları Yusuf Sarfati

90’lı ve 2000’li yıllar demokratik rejimlerin dünyada yaygınlaştığı bir dönem olarak görülürken, son zamanlarda liberal demokrasilerin zayıfladıklarını, otoriterliğe kaymanın yaygınlaştığını ve aşırı sağ populist hareketlerin dünyanın değişik yerlerinde kuvvetlendiklerini gözlemliyoruz.

 

Geçmişten geleceğe Türk Mutfağı Sahrap Soysal

Sahrap Soysal ile Türk Mutfağı’nı inceliyoruz.

 

2017’de İsrail, kurucularının hayal ettiği ülke mi? Karel Valansi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kurduğu koalisyonlar kadar dış politikası ile de birçok kez eleştirilerin odağı oluyor. Obama ile kişisel anlaşmazlığı artık herkes tarafından kanıksanmışken, ABD’nin yeni başkanı Trump ile yeni bir başlangıç yapmak isteyen Netanyahu bu konuda oldukça ümitli. Ancak İsrail uluslararası arenada Filistin Yönetimi’nin diplomatik atakları ve BDS tehlikesiyle karşı karşıyayken, iç politikada da değişen demografik gerçeklerin baskısı altında. 2017’de İsrail kurucularının hayal ettiği ülke mi? Tüm bu gelişmeler Türkiye ile ilişkilerini nasıl şekillendirir?

 

Scorp, Sosyal Medya İzzet Zakuto

Scorp 7 milyon kullanıcısı olan ve 7 farklı ülkede büyüyen Türkiye’nin ilk Türk sosyal medyasıdır. App Store tarafından Türkiye’den çıkmış en iyi uygulama seçilmistir.