Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Aykut Işıklar Antisemit Mesajını Sildi, “Hakkımdaki Yorumları Hak Etmiyorum” Dedi – Serdar Korucu

Köşe yazarı Aykut Işıklar’ın sosyal paylaşım platformu Twitter hesabından yaptığı antisemit paylaşım büyük tepki topladı. Işıklar eleştiriler üzerine mesajını sildi, sonrasındaysa “Hakkımdaki yorumları hak ettiğimi düşünmüyorum” dedi.

Köşe yazarı Aykut Işıklar, Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının Ukrayna’ya sadece kimlik kartı ile girebilmesinin önünü açan mutabakatla ile ilgili sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden bir mesaj paylaştı.

Işıklar mesajında Yahudi Soykırımı’na atıfta bulunarak “Ukrayna’nın vizeyi kaldırdığını duyan ilk Türk turist kafilesi yola çıktı. Yol kenarındaki turistlik fırınlarda ısınacaklar” ifadelerini kullandı ve döneme ait bir fotoğraf kullandı.

Aykut Işıklar’ın antisemitizm içerikli mesajına kısa zamanda büyük tepki geldi ancak eleştirilere yanıtı netti: “Ne yazacağımı sana mı soracaktım? İşine bak kardaş. Sen ekmeğe mama derken ben hayatın ya içindeydim.”

Bir gün sonra tepkiler devam etti. Eleştirenler arasında Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh de bulunuyordu, “… hayat insanı ‘bu görüntü’ üzerinden bu tweeti atabilecek hale getirmesin …” sözleri ile birlikte…

Aykut Işıklar Twitter’da eleştirilerin artması sonrası mesajını sildi.

TİYATROYU BİRAZ BİLEN KİŞİ NEDİM SABAN’I OYUNCUDAN SAYMAZ. HELE MUSEVİ KÖKENLİ TÜRK VATANDAŞI OLDUĞUNU BİLENLER…

Işıklar 16 Ocak 2009’da Bugün Gazetesi’nde Nedim Saban hakkında yazdığı bir yazı ile ilgili de “antisemitizm” eleştirilerinin hedefinde yer almıştı.

“Türk tiyatrosunun sorunları yok mu? Var tabii ki. Ama bunu ne hikmetse yılların oyuncuları, yönetmenleri değil de sadece ve sadece bir tatlıcı dile getiriyor. Her protesto olayında en başta yürüyor. Yarım Türkçesi ile göbeğini sallaya sallaya anlatıyor. Tiyatroyu biraz bilen kişi Nedim Saban’ı oyuncudan saymaz. Hele Musevi kökenli Türk vatandaşı olduğunu bilenler…

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nu, Şehir Tiyatroları’nın repertuarını yorumlamak, AKM veya Harbiye Tiyatrosu’nu konuşmak ona kalmadı. Sadece ortalığı karıştırıyor, arkadaşlarını kışkırtıyor”

Işıklar yazısında kullandığı bu sözler nedeniyle dönemin Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi (T.E.B) Başkanı Üstün Akmen tarafından “Tiyatro sanatçısı Saban”a yöneltilmiş olan ırkçı, antisemit, kişisel hak ve özgürlüklere aykırı, kişiyi hedef gösteren yazısı sokaktaki faşizmin bir çeşit yansımasıdır” sözleri ile eleştirilmiş, Basın Konseyi ve 208 farklı sanatçı, tiyatrosever, yazar, eleştirmen ve akademisyen tarafından da yazılı bildirilerle kınanmıştı.

İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi de söz konusu yazıda Nedim Saban’a ve şirketine haksız bir şekilde hakaret ettiği gerekçesiyle Aykut Işıklar’ın toplam 25 bin lira manevi tazminat ödemesi gerektiğine hükmetmişti.