Arşiv Avlaremoz Ajanda Göze Çarpanlar Haberler

Asırlık mucize Saragosa Purimi İstanbul’da – Serdar Korucu

Aragon Krallığı döneminde Saragosa kentinden başlayıp Cumhuriyet Türkiyesi’nin İzmir ve İstanbul’una uzanan bir mucize olan Saragosa Purimi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde kutlanacak. 12 Şubat’taki etkinlik katılmak isteyen herkese kapılarını açıyor.

Kaynak: CNN Türk

İspanya’nın Saragosa kentinde yaşanan bu mucizeyi kutlamak için etkinlikte önce Saragosa Megilası (öyküsü) okunacak ardından Los Pasharos Sefaradis grubu tango dansları eşliğinde “Tangos Sefaradis del Dip del Baul” (Bavulun Dibinde Kalmış Sefarad Tangoları) eserlerini seslendirecek.

Saragosa Purimi mucizesi asırlar öncesine dayanıyor, 12.-13. yüzyıla… O dönem İspanya’nın kuzeyindeki Aragon Krallığı’nın başkenti Saragosa’da 5 bin kişilik bir Yahudi topluluğu yaşamaktadır. Kral ile ilişkileri iyi olan bu topluluğun içinden bir kişi vaftiz olarak Hristiyanlığa geçer. Adı Marcus’tur. Kral’a yaklaşır ve eski cemaatiyle ilgili bir sırrı paylaşır: Ziyareti sırasında Yahudi toplumunun düzenlediği coşkulu törenler sırasında sinagoglardan dışarı çıkartılan Sefer Tora’ların (Tevrat Rulosu) içinin boş olduğunu… Doğrudur da bu aslında. Çünkü el yazması Tora’ların (Tevrat) sinagogdan çıkartılması günahtır.

Kral bunun üzerine yeni bir ziyaret planlar. Sefer Tora’ların içi boş çıkarsa hepsinin kılıçtan geçirileceği bir ziyaret. İşte mucize de burada gerçekleşir. Bir sinagog çalışanı Kral’ın ziyaretinin farklı olacağını rüyasında görür ve Sefer Tora’ların içini doldurur.

Ziyaret sırasında yine coşkulu bir tören düzenlenir. Fakat bu kez bir değişiklik vardır. Sefer Tora’lar, Kral emri ile açılır. İçlerinin dolu olduğu görülür. Böylece Yahudi toplumu olası bir katliamdan kurtulur, Marcus da infaz edilir.

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde sergileniyor

Bu mucize Saragosa Yahudileri tarafından yüzlerce yıl kutlanırken, Engizisyon sonucu İspanya’dan kovulduktan sonra nesilden nesile Osmanlı topraklarına ulaşan Saragosa Megilası (öyküsü) bugün 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde sergilenmekte.

Bu etkinliğe katılmak için [email protected] adresinden veya 0212 292 63 33-34 numaralı telefondan kayıt yapılması gerekmekte.