Arşiv Avlaremoz Dosya Haberler Kültür Sanat

“Baruh Dayan Ha-emet” ve “Ruhuna Fatiha” Yan Yana: Bodrum’un Yahudi Mezarlığı Kitaplaştırıldı

Dr. Siren Bora tarafından yazılan, C. Mehmet Kösemen tarafından hazırlanan “Bodrum Yahudi Mezarlığı” kitabı çıktı. Kitabın basın bülteni şu şekilde:

Araştırmacı Dr. Siren Bora tarafından yazılan, fotoğrafları, İngilizce çevirisi ve tasarımı sanatçı C. Mehmet Kösemen tarafından hazırlanan “Bodrum Yahudi Mezarlığı” kitabı, Libra Yayınları’ndan piyasaya çıktı. Eser, günümüzde adı turizm ile anılan bu kentin az bilinen Yahudi tarihine ışık tutuyor.

Kitap, aynı zamanda ölüleri kutsamak için kullanılan İbranice “Baruh Dayan Ha-emet” (Hak yargıç kutsaldır) özdeyişi ile “Ruhuna Fatiha” tabirinin aynı anda kullanıldığı iki farklı mezar taşını da kayıtlara geçirerek, Bodrum’un çok-kültürlü geçmişine ait ilginç kayıtlarda bulunuyor.

***

Çoğumuz Bodrum’u turistik bir bölge olarak tanırız, bölgenin tarihini de eski Haçlı Kalesi, Mauseloum, gibi Orta ve İlk Çağlara ait unsurlardan ibaret zannederiz. Araştırmacı Dr. Siren Bora tarafından yazılan, fotoğrafları, İngilizce çevirisi ve tasarımı sanatçı C. Mehmet Kösemen tarafından hazırlanan “Bodrum Yahudi Mezarlığı” kitabı, Bodrum’un tarihinde, az bilinen bir sayfayı aralıyor ve bu kentin eski Yahudi mezarlığını, detaylı fotoğraflar ve metinlerin tercümeleri ile kayıtlara geçiriyor.

Dr. Siren Bora’nın 2014 yılında, 3. Uluslararası Her Yönüyle Bodrum Sempozyumu için yayınladığı bir makaleden yola çıkılarak hazırlanan kitap, daha önce “Osman Hasan and the Tombstone Photographs of the Dönmes” isimli eseri ile de tanınan görsel araştırmacı C. Mehmet Kösemen’in fotoğrafları, tasarımı ve İngilizce çevirisi ile zenginleşerek Libra Yayınları’ndan piyasaya çıktı.

Kitaptaki en ilginç detaylardan birinin, İbranice “Baruh Dayan Ha-emet” (Hak yargıç kutsaldır) özdeyişi ile Müslüman mezarlarında görülen “Ruhuna Fatiha” ifadesini bir arada taşıyan iki adet mezar taşı olduğunu söyleyen Kösemen:

“Siren Hanım’ın araştırmasında bu mezar taşlarını görünce bu konuya ilgi duydum, bu mekanın bir kitaba konu olması gerektiğini düşündüm. 2016 yılının Ağustos ayında Bodrum Yahudi Mezarlığı’na giderek kitap projesi için fotoğraflar çekmeye başladığımda, bu iki taşı bizzat gördüm ve oldukça şaşırdım. Acaba bu şahıslar Müslüman olmuş, ya da Bodrum’un Müslüman cemaatinden kişilerle mi evlenmişti? Daha sonra, Siren Hanım’ın bilgilerine danışarak, bu Fatiha’ların kaynağının, bu şahısları çok seven ve kendilerinden biri gibi bağrına basan Bodrum esnafı olduğunu anladım. Esnaf onları o kadar sevmişti ki, son yolculuklarına mezar taşlarındaki birer Fatiha ile uğurlamışlardı.”

…kelimeleri ile karşılaştığı ilginç keşfi anlatıyor.

İngilizce dilinde, “The Bodrum Jewish Cemetery” ismiyle piyasaya çıkan kitap, Libra Yayınları’ndan edinilebilir.

Telefon:

0 (212) 232 99 04 / 05
Faks:

0 (212) 231 11 29

www.librakitap.com.tr