Arşiv Haberler

Holokost Anıtları ve Hissettirdikleri: Terezin

Theresienstadt Toplama Kampı, diğer toplama kamplarından işlevi ve barındırdığı kesim sebebiyle farklılık göstermektedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Çekoslavakya’nın sınırları içerisinde bulunan, bugün ise Prag’dan yaklaşık bir saat uzaklıkta yer alan Terezin şehri, bu kampa ev sahipliği yapmakta ve pek çok turist çekmektedir.

Theresienstadt’ın, ömrümde gezdiğim ilk toplama kampı olması sebebiyle ruhumda bırakmış olduğu apayrı bir iz mevcut.

Theresienstadt, savaş esnasında, propaganda amaçlı, Yahudilerin aslında harika koşullarda yaşadıklarını gösteren belgesellerin çekilmiş olduğu yerdir. Bu kampta pek çok çocuk yaşamış ve ölmüştür. Binlerce bebek düzgün beslenemediği için, soğuktan, kötü koşullardan ölmüştür. Bu kampın tutsaklarının neredeyse tamamı öldürülmek üzere Auschwitz veya Majdanek’e gönderilmiştir.

Fotoğraf: Rika Kuriel – Kampın girişinde bulunan anıt mezar

Kampın girişindeki devasa Davud Yıldızı şeklindeki anıt karşısında bulunan yemyeşil ovaya inat, gelenlere oranın kocaman bir mezarlık olduğunu hatırlatıyor…

Gettoda bulunan pek çok sanatçı sayesinde getto içerisinde hayat devam etmiş; müzik, resim, tiyatro, şiir gibi pek çok alanda çocuklar ve diğer mahpuslar eserlerini üretebilmişlerdir. Bugün üretilen bu eserlerin kimi kampta turistlerin kalbinde yara açarken; kimi Prag Müzesi’nde kimi ise Yeruşalayim’de bulunan Yad Vashem Müzesi’nde sergilenmektedir.

Fotoğraf: Wikipedia – Theresienstadt çocuklarının şiirlerini içeren kitap

Diğer kampların aksine, Theresienstadt günümüze neredeyse tamamen ulaşmış ve pek çok yeri gezmeye müsait. Kale içerisinde yer alan dar koridorların arasında yürürken ziyaretçilerin çoğunlukla korku, nefes darlığı ve klostrofobi hissettiği hala görülmektedir. Kampı ve anıtı gösteren kısa filmi aşağıda izleyebilirsiniz.