Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

HDP’li Garo Paylan’a Twitter Üzerinden Antisemit Mesajlar – Serdar Korucu

HDP’li Garo Paylan’ın TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma tartışma yarattı. Paylan’a yönelik sosyal paylaşım platformundaki tepkiler arasında antisemit mesajlar da vardı.
05HDP İstanbul Garo Paylan’ın dün gece yarısı Meclis’te yaptığı Anayasa değişikliği teklifini eleştiren konuşmasının yankıları sürüyor.

Paylan o konuşmasında sözlerine Osmanlı dönemindeki Anayasa çalışmaları ile başladı:

“Bizim coğrafyamızın ilk Anayasa’sını Ermeni Nizamnamesi’yle 1860’da Ermeni toplumu gerçekleştiriyor. Sonra Rumlar nizamname yapıyorlar, Yahudiler nizamname yapıyorlar ve bu arayışlarla beraber Osmanlı’nın bir meclisi olması gerekir duygusu yayılıyor. Abdülaziz istibdadına karşı bir meclis düşüncesi devrede ve nihayet 1876’da Birinci Meşrutiyet’le beraber ilk Meclisimiz ihdas oluyor, Anayasa devreye geçiyor.”

Garo Paylan ardındansa ilk Anayasa’nın yazımındaki çoğulculuğu örnek gösterdi:

“Anayasa’nın ilk yazıcılarından, ilk Meclisinden örnek vereyim. 109 üyesi var, 69’u Müslim, 40’ı Hristiyanlardan, Yahudilerden oluşuyor, aynı Osmanlı toplumu gibi. Hani bugün biz binde 1’iz, Meclisin de herhâlde yüzde 1’ine tekabül ediyoruz Hristiyan olarak; o zamanlar yüzde 40’ına tekabül ediyorduk ve Meclisin de yüzde 40’ıydı Hristiyanlar. Ne güzel bir çoğunluk, Meclis, temsiliyet…”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması öncesinde halkların bu topraklarda büyük katliamlar ve soykırımlara maruz kaldığını ifade eden Paylan, Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinden kendisine gelen tepkiler sürerken sözlerini şöyle tamamladı:

“Sayın Başkan, ben az önce bir şey söyledim, bir zamanlar yüzde 40’tık, bugün binde 1’iz. Herhalde başımıza bir iş geldi. Ben bunun adına Soykırım diyorum, siz ne derseniz deyin, bugün binde 1’iz. Ne olmuşsa adını hep beraber koyalım ve yolumuza devam edelim.

Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Adını siz koyun, ben kabul edeyim başımıza geleni. Ben atamın, dedemin başına ne geldiğini çok iyi biliyorum. Ben sizin deyiminizle kılıç artığıyım, gelin adını siz koyun, hep beraber yüzleşelim. Biz yok hükmündeyiz, artık binde 1’e düşmüşüz. Geçmişten husumet değil ders çıkaralım.”

HDP’li Garo Paylan’ın bu konuşması, sonrasındaki tartışmalar ve kendisine verilen 3 birleşimden çıkarılma cezasının onaylanma süreci de dahil olmak üzere Meclis tutanaklardan çıkartıldı. Paylan daha sonra konuşmasını Facebook hesabı üzerinden paylaştı.

Bu süreçte Paylan hakkında sosyal paylaşım platformu Twitter’da hakaret ve nefret söylemleri içeren çok sayıda mesaj paylaşıldı. Bunlar arasında antisemit içerikli olanlar da bulunuyordu.

01 02 03 04