Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Almanya’nın çok satanı: Kavgam

Hitler’in ideolojisini anlatan otobiyografik ‘Kavgam’ isimli kitabı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’daki ilk yeniden basımında yıl boyu en çok satanlar listesinden inmedi, 85 bin kopya sattı.

Kaynak: Al Jazeera Turk

kavgam-hitler-afp
Kitabın yeni baskısı eleştiri ve yorumlar içeriyor. [Fotoğraf: AFP]
Adolf Hitler’in ‘Kavgam’ isimli kitabı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’daki ilk yeniden basımında en çok satanlar listesinin başına yerleşti. Kısa sürede altıncı baskısını yapan kitabın yayınevi Yakın Dönem Münih Tarihi Enstitüsü (IfZ), 85 bin kopyanın şimdiden satıldığını açıkladı.

Enstitü, kitabın artık aşırı sağcı görüşlerinden ziyade, Batı dünyasında otoriter siyasi görüşler üzerine tartışmayı zenginleştiren bir araç olarak görüldüğünü savundu.

‘Zirveden inmedi’

İlk etapta 4 bin kopya basmayı planladıklarını söyleyen enstitü, yoğun talep üzerine Ocak ayında altıncı baskıya girdiklerini açıkladı. İki ciltlik kitabın haftalık Der Spiegel dergisinin çok satanlar listesinden yıl boyu inmediğine ve Nisan ayında zirveyi gördüğüne dikkat çeken enstitü, kitabın tanıtıma ihtiyaç duymadığına dikkat çekti.

Enstitü başkanı Andreas Wirsching, “Görünüşe göre kitabın yeniden basılmasıyla Neo Nazilere yeni bir propaganda platformu sağlanacağı veya Hitler’in ideolojisinin toplumda kabul göreceği endişesi yersiz” dedi. Wirsching, “Tam aksine, Hitler’in dünya görüşü ve propaganda yaklaşımı üzerine tartışmak, otoriter politikaların ve aşırı sağcı söylemlerin zemin kazandığı şu günlerde totaliter ideolojilerin sebep ve sonuçlarını daha iyi görmemize yardımcı oldu” dedi.

Okur profili

Enstitü başkanı, açıklayıcı notlar da ekledikleri kitabı alan okurlara dair isimsiz bilgiler topladıklarını söyledi. Okur profilinin çoğunlukla siyaset ve tarihle ilgilenen ve aşırı sağcı görüşlere karşı kişiler oldukları sonucuna vardıklarını açıkladı.

Sadece İngilizce ve Fransızca çeviriyle yetineceklerini belirten enstitü, başka Avrupa ülkelerinden talep olmasına rağmen uluslararası basım konusunda kısıtlayıcı olmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Notlar ve eleştiriler

Kavgam isimli kitabın kısıtlayıcı telif hakları geçen Ocak ayında dolmuştu. Bavyera eyaleti, Hitler’in yenilgisinden sonra kitabın haklarına el koymuştu. Son 70 yıldır, Nazilerin kurbanlarına saygıdan ötürü kitap basılmıyordu. Fakat 1 Ocak 2016’dan itibaren kitabın kamu malı statüsüne girmesi üzerine enstitü, kitabın eleştirel yorumlar ve açıklayıcı notlar olmadan basılması endişesiyle erken davranıp kendi versiyonlarını yayınladı.

Yeni evlilere hediye

Başlıca otobiyografik öğeler içeren manifesto, Hitler’in Nazi Partisi’nin temelini oluşturan ideolojisini anlatıyor. Hitler kitabı 1924’te, Bavyera eyaletinde vatana ihanet suçundan hapisteyken yazmıştı.

Kitabın başlıca iki ana fikri, “komşu ülkeleri işgal edip Alman ırkı için ‘yaşam alanı’ sağlamak” ve Holokost’a neden olan Yahudi nefretini içeriyor. Kitap ilk çıktığında 12,4 milyon kopyası basılmıştı. Nazi hükümeti, kitabı yeni evlenen çiftlere hediye ediyordu.