Arşiv Göze Çarpanlar

Ortaköy’de ikinci Hanuka

Hanuka Bayramı bu yıl ikinci kez Ortaköy’de kutlandı. Beşiktaş Belediyesi ile Türk Yahudi Toplumu’nun ortaklaşa düzenlediği kutlama, bayramın ilk gecesi olan Cumartesi gecesi Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşti.

Kanyak: Şalom

b_251220163a15udg5pvsutj7oq7ldvpoc0

 Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Kaan Esener,  AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin kutlamaya katılan isimler arasında yer aldı.

26122016hih42epvmyajvep0

Ön sırada Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın yanında, Ortodoks Patriği Bartholomeos,  Ermeni Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan yer aldı.

Gece Türk Yahudi Toplumu Başkanvekili Moris Levi’nin Hanuka’nın hikayesini anlatmasıyla başladı.

İlk konuşmayı Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar yaptı. Hazinedar, inanç özgürlüğüne değindiği konuşmasında azınlık grupların ülkemizin kuruluşunda, savaşlarda katkıları oldugunu hatırlattı ve Hag Hanuka sameah diyerek sözlerini bitirdi.

Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh ise konuşmasını Hıristiyanların Noel Bayramını kutlayarak başladı. İbrahimzadeh içinde bulunduğumuz karanlık günlere, korkularımıza rağmen ışığımızı yakmanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Son konuşmayı yapan ise Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak oldu. Kaynak, Anadolu topraklarının ezelden beri herkese kucak açtığını belirterek Lozan’da azınlık olarak nitelendirilenleri asla azınlık olarak görmediklerini belirtti.

26122016tht54lv0mapzzzjt

Konuşmaların ardından sıra mumların yakılmasına geldi. Mumları başta Hahambaşı Rav Haleva olmak üzere, Başbakan yardımcısı Kaynak, Patrik Bartholomeos, Patrik Genel Vekili Başepiskopos Ateşyan, İsrail Başkonsolosu Shai Cohen, Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar, Vali Yardımcısı Gültekin, Vakıflar Temsilcisi Toros Alcan gibi önde gelen isimler yaktı. Mumların yakılması sırasında Hahambaşı dua okudu.

Ulusal basının büyük ilgi gösterdiği kutlama, büyük coşku ile toplu şekilde okunan dua ve söylenen şarkılarla son buldu.