Arşiv Haberler

“Önyargıları kırma yolunda geç kalmış bir adımı attık”

24 Aralık 2016 Cumartesi günü, Hanuka Bayramı’nı kutlamak üzere Esma Sultan Yalısı’nda bir araya gelindi. Türk Yahudi Cemaati ve Beşiktaş Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen tören, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın, Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın konuşmaları ile başladı. Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın hayır dualarından sonra törene katılan ruhani liderler ve devlet temsilcileri ile beraber ilk mum yakıldı.

Ortaköy_Hanuka1

Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin törendeki konuşmasını sizlerle paylaşıyoruz.

 

Sayın Başbakan Yardımcımız,Ortaköy_Hanuka2
Sayın Milletvekillerimiz,
Devletimizin sayın Yöneticileri,
Birkilikte ev sahipliği yaptığımız Beşiktaş Belediye Başkanımız,
Sayın Hahambaşım ve Dini Liderler,
Sayın Davetliler ve Sevgili Cemaatim,

Öncelikle Hristiyan Ortodoks aleminin Patriği Sayın Barholomeos, Ermeni toplumunun Partik Vekili Sayın Ateşyan ve Latin Katoliklerin temsilcisi Sayın Terranca’nın şahıslarında bu akşam Noel öncesi bizlere katıldıkları için teşekkür ederim, Hristiyan toplumlarının Noelini öncelikle kutlarım.

Geçen yıl Hanukiyamızı ilk kez açık alanda hep birlikte yaktık.

Bizim için bir mucize gibiydi çünkü ilk kez geçmişin gerçekleriyle hafızalarımızda oluşturduğumuz korkularımızın karanlığını aşarak, içimize kapattığımız ışığımızı tekrar sokağımızla, şehrimizle, ülkemizle paylaşabildik, tüm dünyaya ulaştırabildik.

Önyargıları kırma yolunda geç kalmış bir adımı attık.

Geçen yıl attığımız bu adımla belki Yahudi toplumumuzun sorunları, korkuları ve endişeleri bitmedi ancak bunları birlikte çözebilecek gücün de hepimizin sorumluluğunda olduğunun farkındalığı oluştu.

Bu yıla geldiğimizde ise çok daha farklı, toplumumuzun sorunlarının çok ötesinde, hepimizin ortak geleceğini, bütün gücüyle ülkemizin varlığını tehdit eden, yarınlarımızı rehin almaya çalışan bir karanlıkla karşı karşıyayız.

O kadar ki bu karanlığın eylemleriyle yarattığı korku hepimizi saklanmaya, sinmeye, umutsuzluğun yalnızlığına hapsetmeye çalışarak yok etmek istiyor.

Onun içindir ki bu yıl ışığımızı sokaklara, karanlıklarla karşı verilen mücadeleye taşımak için özellikle ısrarcı olduk.

Hanuka Bayramımızın bizlere bıraktığı mirasın anlamı da budur.

Işığımızı korkularımıza rağmen karanlığın içinde yakabildiğimiz sürece var olduğumuzun farkındalığına varabilir, biz de buradayız diyebiliriz.

Ayrıca karanlıkta yalnız olmadığımızın, karanlığın içinde kaybolmuş gibi gözüken gücümüzün çok daha kuvvetli olduğunun farkındalığını birbirimize yansıtabilir, gerçekte yalnızca “aydınlık olan” yarınlarımıza sahip çıkabiliriz.

Hanuka mucizesindeki, bir günlük yağın 8 gün boyunca yanmasının bizlere verdiği mesajda, zeytinin ezilmesiyle oluşan saf yağ gibi bizler de samimice özeleştirimizi yapabilir, hatalarımızla yüzleşip tamir yollarını oluşturabilir, ön yargılarımızı kırarak korkuyu sevgiye dönüştürebilirsek, o zaman bu birliktelikle yarattığımız yolculuğumuzdaki ışığın sönmemesi için bir olan Yaratanımız da mucizeleri ile aramızda olacaktır.

Sözlerime son verirken, burada bizlere katılan, aramızda olamayıp burada olabilmemize destek veren, teşvik eden herkese, ışığımıza ışık katarak umutlarımıza güç kattığınız için teşekkür ediyorum.

 

Fotoğraflar ve Türk Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh’nin konuşma metni Türk Yahudi Cemaati’nin Facebook sayfasından alınmıştır.