Arşiv Avlaremoz Ajanda Haberler

Etkinlik: Tanıkların Gözünden Holokost ve Holokost Eğitimi

untitled_attachment_00050

12 Aralık 2016 günü, Bilgi Üniversitesi Santralistanbul kampüsünde, Corry Guddstatd, Pınar Dost-Niyego ve İlker Aytürk’ün konuşmacı olduğu, Holokost konulu bir belgeselin gösterileceği ve Holokost tanığı Alfred Münzer ile bir söyleşinin gerçekleştirileceği bir etkinlik düzenleniyor.

Üzerinden yetmiş yıldan fazla geçen Holokost’un etkisi gerçekleştiği coğrafyayı aştı. Holokost çalışmaları, sadece savaşa katılan değil katılmayan ülkelerin de Holokost karşısındaki tutumları üzerine eğilmeye başlarken, diğer yandan Holokost kitlesel şiddet konusunda uluslararası bir referans ve paradigma haline geldi. İkinci Dünya Savaşı’nda tarafsız kalan Türkiye topraklarında Holokost’un yaşanmamış olması o sırada Avrupa’da bulunan Türkiye vatandaşlarının Holokost vahşetine tanık olmalarının ya da bu vahşeti deneyimlemelerinin önüne geçemedi.

Holokost’un birinci el kaynakları olan tanıklıklar bu programın merkezini oluşturacak. Corry Guttstadt Holokost’a varan vahşeti, buna tanık olan Türkiye vatandaşlarının gözünden anlatacak. United States Holocaust Memorial Museum’la gerçekleştirilecek canlı bağlantıyla da Holokost’u birebir deneyimlemiş bir tanık katılımcılarla yaşadıklarını paylaşacak. İlker Aytürk ve Pınar Dost-Niyego da konuşmalarında Holokost eğitiminin amaçları ve Türkiye söz konusu olduğunda bu eğitimin olası hedefleri ve karşılaşılabilecek zorluklar üzerinde duracak.

Tarih: 12 Aralık Pazartesi

Saat: 18:30-21:30

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi, santralistanbul, Eski Silahtarağa Elektrik Santralı
Kazım Karabekir Cad. No: 2 Eyüp 34060 İstanbul Türkiye, E1 301

18:30 Açılış Konuşması

18:45 Belgesel Gösterimi – Watchers of the Sky (yön. Edet Belzberg, 2014) belgeselinden bir bölüm.

19:00 Konuşma – Doç. Dr. İlker Aytürk (Bilkent Üniversitesi) ve Dr. Pınar Dost-Niyego (YATOÇ, Bilgi Üniversitesi): “Türkiye’de Holokost Eğitimi: Algılar ve Gerçekler”

19:20 Konuşma – Dr. Corry Guttstadt (Tarihçi)
“Umutlarını Türkiye’ye Bağlayanlar: Holokost Karşısında Türkiyeli Yahudiler”

20:00 Kahve Arası

20:30 İlk Ağızdan Holokost – Holokost Tanığı Alfred Münzer’le Söyleşi
Amerika Holokost Anma Müzesi (USHMM) ile Canlı Bağlantı (İngilizce)

Tüm toplantı boyunca Türkçe-İngilizce simültane tercüme yapılacaktır.