Arşiv Haberler

Fidel Castro’nun Dedesi İstanbullu Yahudi Miydi? – Serdar Korucu

Küba Devrimi’nin lideri, Eski Küba Devlet Başkanı Fidel Castro bugün hayatını kaybetti. Castro ile ilgili az bilinen şeylerden biri dedesinin İstanbullu bir Yahudi olduğu ile ilgili iddiaydı.

51kuu7frgol-_sx320_bo1204203200_20. yüzyıla damgasını vuran isimler arasında yer alan Fidel Castro, Küba Devrimi’nin ve ardından 50 yıl boyunca ülkesini yöneten bir liderdi. Bugün 90 yaşında hayatını kaybeden Castro’nun aile kökleri ile ilgili tartışma ise, evlilik dışı tek çocuğu Alina Fernandez tarafından gündeme getirilmişti.

1993’te Küba’dan ayrılarak İspanya ve ABD’de yaşamaya başlayan Fernandez’in 1999’da yazdığı “Castro’s Daughter An Exile’s Memoir of Cuba” adlı kitabı soyağacı ile başlamakta. Bu soyağacına göre Fidel Castro’nun anne tarafından dedesinin adı Francisco Ruz. Bir Osmanlı vatandaşı…

fidel-alejandro-castro-ruz-63039_1920Kitabın başında Lina Ruz Castro’nun babası Francisco Ruz’un Yahudi bir ailede doğduğu ancak sonrasında Yahudilikten ayrılarak soyadını “Ruz” olarak değiştirdiğine yönelik bilgi bulunuyor.

2006 yılında Radikal gazetesinde Mahmut Hamsici’nin “Fidel İstanbullu mu?” haberinde konuyla ilgili Türkiye Yahudilerinin tarihi konusunda uzman bir isim olan Rıfat Bali’nin görüşleri de yer alıyor:

“Bu bilginin doğru olup olmadığını bilemeyiz ancak 1800’lerin sonu ve 1900’lerin başında Küba’ya giden birçok Türk Yahudisi olduğunu biliyoruz. Nedeniyse Küba’da İspanyolca konuşulması ve oradan Kuzey Amerika’ya geçme ihtimalinin olması. Hâlâ da orada birçok Türkiye Yahudisi kökenli insanlar bulunuyor.”