Arşiv Göze Çarpanlar

Azınlıklara yönelik nefret suçları meclis gündeminde

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, azınlıklara yönelik son dönemde artan nefret suçlarının cezasız kalmasını meclis gündemine taşıdı.

garo_paylan

 

Kaynak: Agos

Paylan, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle meclise sunduğu yazılı soru önergesinde, Agos gazetesi ‘siyah çelenk’ davasında ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ başlığıyla bildiri yayımlayan şüphelilerin geçtiğimiz hafta görülen davada beraat ettiklerini hatırlattı.

Paylan ayrıca, son bir sene içinde üç farklı Ermeni okulunun duvarlarına ırkçı yazılamalar yapıldığını hatırlattı; Hatay’daki Asri Musevi Mezarlığı ve Adıyaman’daki Mor Petrus Mor Pavlus Süryani Kilisesi’ne bağlı Süryani Kadim Mezarlığı’nın da tahrip edildiğini vurgıladı.

HDP’li vekil, azınlıklara yönelik nefret suçlarını engellemek için nasıl bir çalışma yürütüldüğünü, tehdit altındaki azınlık kurumları için güvenlik önlemi alınıp alınmadığını, nefret suçlarına ilişkin bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğini sordu.

Soru önergesinin tamamı şöyle:  

“24.04.2015 tarihinde, Agos gazetesi önüne siyah çelenk bırakılmış, çelenki bırakan kişiler, sosyal medya üzerinden “Bir gece ansızın gelebiliriz” başlığıyla bir bildiri yayınlamışlardır. Agos gazetesinin, bu eylemi gerçekleştiren kişiler hakkında “tehdit” gerekçesiyle şikayette bulunmaları neticesinde Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ve Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Urçar hakkında dava açılmıştır. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüpheliler hakkında, “Hakaret ve tehdit” suçlarından 9 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması talep edilmiştir fakat 17.11.2016 günü gerçekleşen karar duruşmasında sanıklar beraat etmişlerdir.

Ayrıca, 2016 yılında İstanbul’da eğitim veren farklı Ermeni okullarının duvarlarına farklı zamanlarda ırkçı yazılamalar yapılmıştır. Ağustos 2016’da Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nin duvarına “Azap Ermeniye”, “Size Kürşat’ın kinini getirdim” ve “Çatlı Reis”, Kalfayan Ermeni Okulu’nun ön cephesine Ocak 2016’da “Azap Ermeniye”, Eylül 2016’da ise “Türk ırkı sağ olsun”, Kasım 2016’da ise Bomonti Mıhitaryan Lisesi’nin duvarına “Bir gece ansızın Karabağ’dayız” yazılamaları yapılmıştır.

Bunların yanı sıra, Haziran 2016’da Hatay’daki Asri Musevi Mezarlığı, Kasım 2016’da ise Adıyaman’daki Mor Petrus Mor Pavlus Süryani Kilisesi’ne bağlı Süryani Kadim Mezarlığı tahrip edilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Hükümetinizce, azınlıklara yönelik artan ve cezasız kalan nefret suçlarını engellemek için nasıl bir çalışma yürütülmektedir?
  2. Hükümetinizce, tehdit altında olan azınlık kurumlarının, yapılarının güvenliği için özel bir önlem alınmakta mıdır?
  3. Milli İstihbarat Teşkilatı’nda azınlıkların yaşamakta olduğu veya bu süreçte yaşayabileceği nefret suçlarına yönelik bir soruşturma yürütülmekte midir?”