Arşiv Makaleler Varlık Vergisi

Albert Karasu’nun 11.000 liralık varlık borcu ne oldu? – Işıl Demirel

Son yıllarda gittikçe artan efemera tutkunluğu sayesinde internette alışveriş hizmeti sunan pek çok sayfada da gün geçmiyor ki ilginç bir belge karşımıza çıkmasın. Yakın tarihimizden önemli kişilerin doğum belgelerinden tutun da kimi zaman el yazıları ile kaleme aldıkları mektupları, ya da tebrik kartları, veyahut diplomaları ve hatta aile fotoğraflarına varıncaya dek çok çeşitli tarihi vesikalar, hem meraklıları hem de araştırmacılar için görücüye çıkmakta.

Şu sıralar alıcısını bekleyen bir başka tarihi vesika var bu sitelerden birinde. Türkiye gazetecilik dünyasının önemli isimlerinden Albert Karasu’nun, kendisine tebliğ edilen Varlık Vergisi nedeniyle dönemin önde gelen bir diğer gazetecisi ve aynı zamanda bir dönem milletvekilliği yapmış Hakkı Tarık Us’tan yardım talebini içeren telgraf.

karasu

Albert Karasu, 1918 yılından gazetesinin kapatıldığı 1971 yılına değin İstanbul’da Fransızca çıkarılan Journal d’Orient gazetesinin kurucusu olup 1922 – 1923 yılları arasında da Lozan Antlaşması görüşmelerini izleyerek okuyucuları gelişmeleri aktarabilmiş nadir gazetecilerdendir. Hakkı Tarık Us ise yine Karasu gibi 1918 yılında sahiplerinden olduğu Vakit gazetesine çıkarmış, gazetecilik yaşamı boyunca pek çok gazeteci yetiştirmiş bir gazeteci olmakla beraber aynı zamanda 1923 – 1936 yılları arasında da dört dönem milletvekilliği yapmıştır.

Albert Karasu, 1943 yılında kendisine tebliğ edilen ve ödemesi için 8 gün süre verilen Varlık Vergisi borcu için meslektaşından eski bir milletvekili olması sebebi ile Başvekil ile konuşması hususunda yardım istemektedir. Kendini vatana hizmete adadığını belirttiği telgrafında “diğer Türk meslektaşlarım gibi” diyerek kendisinin devlet nezdinde nasıl göründüğünü de kabul etmiş tutum içindeki Karasu’nun borcu ne oldu? Hakkı Tarık Us kendisine yardım etti mi? Kendisine tebliğ edilen varlık vergisi ödendi mi yahut af mı edildi? Hiç birinin cevabını bilemiyoruz. Tüm bu sorular ilgili bir araştırmacıyı bekliyor. Bize bugün ancak bu tarihi vesika üzerine düşünmek kalıyor.