Arşiv Haberler

Donald Trump’ın destekçilerinden antisemit graffitiler

346086709

Trump destekçisi Neo-Naziler seçim zaferini gamalı haç graffitileriyle “kutladılar”. ABD’nin Philadelphia eyaletinde bir mağazanın vitrinine “Sieg Heil 2016”, “Trump” ve New York eyaletinin Wellsville kasabasında bir duvara Trump’ın seçim sloganı olan “Amerika’yı yeniden büyük yap” sözüne nazireyle gamalı haç eşliğinde “Amerika’yı yeniden beyaz yap” yazıldı.

Haaretz‘in haberine göre, Kristal Gece’nin 78. yıl dönümüne denk gelen günde, Trump’ın seçilmesiyle birlikte Philadelphia eyaletinin  çeşitli bölgelerinde ırkçı yazılamalara rastlandı. Bir mağazanın vitrinine Nazi selamı olan “Sieg Heil” ve gamalı haçla birlikte “Trump” yazıldı. ADL yaptığı açıklamada, “Gamalı haç ve Nazi selamı tüm topluma yönelik nefret ve toleranssızlığın işaretidir. Bu eylemi daha iğrenç kılan da Kristal Gece’nin 78. yıl dönümünde gerçekleşmiş olması” beyanında bulundu.

wellsville-swastika-1100x733

BuffaloNews‘in aktardığına göre seçimin ertesi günü, New York’ta bulunan Wellsville kasabasında Canisius Koleji’ndeki bir duvara gamalı haç eşliğinde “Amerika’yı yeniden beyaz yap” sloganı yazıldı.  Vatandaşlar, yazıyı boyayarak kapattılar. Bilindiği üzere, Trump’ın ana seçim sloganı “Amerika’yı yeniden büyük yap” idi ve ülkedeki beyaz üstünlüğü yanlıları Trump’a açık desteklerini sunmuşlardı.

Trump’ın seçim kampanyası ve Amerikalı ırkçılar

Donald Trump seçim kampanyasının ana hattını, giderek yoksullaşan orta sınıf, beyaz Amerikalıların öfkesi üzerine inşa etmişti. Kampanya boyunca Müslüman ve Meksikalı göçmenleri, Amerikan vatandaşlarının işlerini çalmakla, ABD topraklarına suç ve uyuşturucuyu getirmekle itham etti, Meksika sınırına duvar öreceğini ve Müslümanları ülkeden yollayacağını vâdetti.  Bu tarz söylemler, beyaz üstünlüğüne inanan ırkçı organizasyonların desteğini almasına sebep oldu.

Bu ırkçı söylemler yüzünden, seçim kampanyası sırasında Trump destekçilerinden antisemit örneklere rastlandı. Trump’ın Ohia’da yaptığı seçim konuşmasını takip eden gazetecilere, bir Cumhuriyetçi Parti destekçisinin Nazi terimi olan “Lügenpresse” olarak sözlü tacizi kameralara yansıdı. Lügenpresse, Hitler’i desteklemeyen Alman basınını tarif etmek için Naziler tarafından kullanılan, çoğu zaman, bu basın organlarının Yahudiler yahut Komünistler tarafından yönetildiği alt metniyle kullanılan bir kelime.

The New York Times‘ın haberine göre Donald Trump destekçileri, Twitter üzerinden 800’den fazla gazeteciye antisemit sözlü tacizde bulundu. ADL yöneticisi Jonathan Greenblatt, “Bu durum sadece Yahudilere yönelik antisemitizmden ibaret bir olay değil. Bunu ötesinde, ifade özgürlüğü ve basın tehdit altında” açıklamasında bulundu.

Seçimden günler önce, Pennsylvania kentinde kendilerini nasyonal sosyalist olarak tanıtan 30 beyaz üstünlüğü yanlısı, Nazivâri kostümler içinde Donald Trump’a destek çağrısı yaptı.

Donald Trump, seçim kampanyası sırasında Neo-Nazilerin, beyaz üstünlüğü yanlıların, Ku Klux Klan üyelerinin desteğini aldığı gibi, zaferinden sonra da dünya çapında ırkçı örgütlerin sempatisini kazandı. Ku Klux Klan, seçim sonuçlarını ulusça kutlamak amacıyla, Kuzey Carolina’da zafer yürüyüşü  yapacağını ilan etti. Güney Afrika’nın Neo-Nazileri Afrikaner Direniş Hareketi, Donald Trump’ı tebrik etti. Jewish Telegraphic Agency‘nin haberine göre Hollandalı Geert Wilders,  Fransız Ulusal Cephe başkanı Marine Le Pen ve İngiliz UKIP başkanı Nigel Farage twitter üzerinden, Yunan Altın Şafak’ın parti sözcüsü Ilias Kasidiaris ise videolu mesajla Donald Trump’ın zaferini kutlayan Avrupalı aşırı sağcı politikacılar arasında…