Arşiv Göze Çarpanlar

Dedelerini aradılar

Edirne’de 1900’lü yıllarda yaşayan Musevilerin torunları kenti ziyaret ederek, dedelerinin yaşadıkları tarihi evleri aradılar.

dedelerini-aradilar

Kaynak: Edirne Gazetesi

İsrail’den Edirne’ye gelen Eti Leon ve Niki Askhnazi isimli iki bayan dedelerinin izlerini aramak için kentte araştırma yaptı. Eti ile Niki, büyük dedeleri olan Masulam Avrabm ile Leon Mosne ailelerinin Edirne’nin Kaleiçi semtinde yaşadıkları ve babalarının da bu kentte doğdukları kaydedildi. Dedelerinin kendilerine Türkiye’deki yaşadıklarını ve Edirne’de oturdukları evlerinin anılarıyla büyüdüklerini belirten Eti ve Niki isimli iki Musevi arkadaş, Sinagog’a gelerek burada dua ettiklerini ifade ettiler.

Niki Askhnazi, dedelerinin yaşadığı evleri bulamadıklarını belirterek, çocukken dinlediğimiz hikayelerin olduğu şehirdeyiz. Hem mutluyuz, hem de buruk olarak atamızın doğup büyüdüğü şehirden ayrılıyoruz. Bizim Eti ile ortak noktamız atalarımızın Edirne’de yaşamış olmalarıydı. Birlikte karar verdik ve bu bizim için önemli olan şehre geldik. Dedelerimizin yaşadıkları yerleri merak ediyorduk. O yüzden geldik Edirne’ye, belki onların yaşadıkları evleri buluruz diye düşünüyorduk ama bulamadık” şeklinde konuştu.

1904 yılında Edirne’de doğup büyüyen ve 20’li yaşlarda İsrail’e göçen Masulam alisinin 3.kuşaktan kızları olan Eti Leon ile Niki Askhnazi dedelerinin gençlik hatıralarıyla dolu Kaleiçi sokakları gezdi. İsrail’de devlet memuru olarak görev yapan Eti ile Niki isimli iki arkadaşın ataları Edirne’de büyüyerek uzun yıllar ikamet etmeleri onların ortak noktası olduğu belirtildi. Kaleiçi’ne gelerek tek tek tarihi evlerine bakarak gezen Eti ve Niki büyüklerinin kendilerine anlattıkları ve gösterdikleri fotoğraflara göre bu evleri çok merak ettiklerini belirttiler.

Adım adım Kaleiçi’ni tarayan bayanlar bir türlü evleri tanıyamadılar. Kendilerine fotoğrafla  gösterilen evlerin hepsinin birbirine benzediğini söylediler.

Haber: Tamer Yavuz