Arşiv

72 yıl önce: Alman sanayici Yahudi işçileri kurtardı

Alman sanayici Oskar Schindler, Yahudi işçilerini Plaszow toplama kampından Bruennlitz’deki (Südet Bölgesi’nde) bir fabrikaya getirdi.

Kaynak: USHMM

schindler-s-list-original

Schindler savaş dönemi üretimi için gerekli olduğunu öne sürüp 1.000’den fazla Yahudi’yi fabrikasında işe alarak kurtardı. 1939–1940 kışında Schindler Polonya’da Krakow eteklerinde bir emaye fabrikası açtı. İki yıl içinde, Yahudi çalışan sayısı arttı. 1942’ye kadar bu Yahudiler Krakow gettosunda, Almanların çalışamayacak durumda olanları belirlemek üzere yürüttüğü seçimlerin sürekli tehdidi altında yaşadı. Schindler Yahudi işçilerini korumak için fabrika kayıtlarıyla oynadı. Çalışanların yaşları değiştirildi. Meslekleri savaş seferberliğinde gerekli olan meslekler olarak gösterildi. Mart 1943’te Krakow gettosu tavsiye edilerek, işçiler Plaszow kampına götürüldü. Schindler’in Yahudileri, Ekim 1944’de Sovyet birliklerinin yaklaşması nedeniyle Plaszow’un mecburen boşaltılmasına kadar onun fabrikasında çalışmaya devam etti. Pekçok mahkûm doğrudan imha kamplarına gönderildi. Schindler SS ile olan iyi ilişkilerini kullanarak, 1.000’den fazla Yahudi işçiyi Bruennlitz’deki fabrikaya götürme iznini elde etti. Yahudiler, Mayıs 1945’te özgürlüğe kavuşana kadar Schindler’in koruması altında kaldı. Schindler Batı Avrupa’ya kaçtı ve savaştan sonra Almanya’ya geri döndü.

1974’te hayatını kaybeden ve İsrail’e defnedilen Schindler’in hayatı, 1993 yapımı Steven Spielberg filmi, Schindler’in Listesi sayesinde ilgi çekmişti.

Oskar Schindler’in 108. doğum günü